Renk Körü Ehliyet Alabilir mi? 2021

ABONE OL
Renk Körü Ehliyet Alabilir mi

Ehliyet almak için öncelikli olarak gerekli şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu şartlar ise aşağıdaki gibidir:

Ehliyet alma şartları;

  1. Yaş şartı
  2. Deneyim şartı
  3. Öğrenim şartı
  4. Sağlık şartı
  5. Sınav şartı
  6. Adli sicil kaydı şartı

Yukarıdaki şartları yerine getiren sürücü adayı kurs için başvuruda bulunur. Şartlar içerisindeki yer alan sağlık şartı ise bazı kişilerin özellikle renk körlüğü olan kişilerin dikkatini çekmektedir. Sorunun yanıtına makalemizin en altında yer vereceğiz ancak net olarak anlaşılabilmesi için renk körlüğü hakkında bilgi verelim.

Renk Körlüğü Nedir?

Renk körlüğü kalıtsal olan bir hastalıktır, bu hastalığa sahip olan kişiler bazı renkleri birbirinden ayırt edemezler. Özellikle kırmızı ve yeşil renklerini ayırt edememesi ehliyet konusunda kafaların karışmasını sağlayan en önemli nedendir. Bazı renk körlüğünde sarı ve mavi gibi renklerde ayırt edilemez.

Renk Körüne Nasıl Rapor Verilir?

Aile hekimi ya da hastaneye ehliyet için sağlık raporu almaya gidildiğinde gerekli muayeneler yapılır. Bu muayene esnasında hastada renk körlüğü tespit edilirse bu durumda sağlık raporu olumlu olarak düzenlenmez ve raporda bu durum belirtilir. Eskiden renk körü olanlar ehliyet alamıyordu ancak son yapılan düzenlemeyle birlikte artık renk körleri hiçbir koşul aranmaksızın ehliyet alabilirler. 

Renk körünün tespit edilmesi ancak bir uzman doktor tarafından teşhis edilir. Bunun için aile hekimine gittiğinizde böyle bir durumun tespit edilmesi halinde sizi hastaneye bir uzmana yönlendirecektir.

Renk Körünün Ehliyet Alması

Yukarıdaki bilgilerden de yola çıkılarak toparlayacak olursak bir sürücü adayı sağlık raporu alırken renk körlüğü tanısı konulursa bu ehliyet alması için bir engel tekil etmez.

Bir Gözü Engelli Olan Ehliyet Alabilir mi?

Göz araç kullanırken oldukça önemlidir, eğer sürücü adayının bir gözü görmüyorsa bu durumda belli şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Tek gözüyle gören bir sürücü adayının görme derecesinin 10’da 10 olması gerekir. Eğer sürücü sonradan tek gözünü kaybederse bu durumda 1 yıllık alışma süresi verilir ve daha sonrasında görme açısının 120 derecenin altında olmaması istenir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Taşımacılık işi yapmak büyük bir sorumluluk ve özveri gerektirir

07.09.2020

Benzin Kokusu Elden Nasıl Çıkar

29.11.2021

Ehliyet Sınavında Animasyonlu Sorular

03.06.2021

Trafikte Hayat Kurtaran Kurallar