Reaksiyon Süresi ve İntikal Nedir

ABONE OL
Reaksiyon Süresi ve İntikal Nedir

Sürüş sırasında mükemmel bir muhakeme gücünüz olsa bile, aynı anda birkaç kaynaktan gelen bilgileri entegre etmek bazen zor olabilir. Ani karşılaşılan durumlar sürücünün tepki süresini yavaşlatabilir ve tehlikeli durumlarda güvenli sürüşü engelleyebilir.

Kaslardaki veya eklemlerdeki ağrı veya sertliğin acil durumlarda hızlı tepki vermeyi zorlaştırması da mümkündür. Nedeni ele alma ve sürüş alışkanlıklarını değiştirme kombinasyonu, güvenli sürüşte başarılı olmanıza yardımcı olabilir.

İntikal Mesafesi

Bir otomobilde durma mesafesi aracın fiziksel özelliklerinin yanı sıra fizik kuralına bağlıdır. İntikal mesafesinde ana konu zamandır. Yani fren mesafesinin konusu sürtünme katsayısı, maddenin öz kütlesi, atmosfer basıncı, rüzgar gibi bir çok hususu içerisine alır.

İntikal Mesafesi Nedir?

Bir sürücünün araç kullanırken ayağını gaz pedalından çekerek fren pedalına götürmesi için zamana ihtiyacı vardır. Sağlıklı bir sürücü bu işlemi 0,25 sn içerisinde gerçekleştirebilir. Bu intikal süresi içerisinde araç hızına bağlı olarak belli bir süre boyunca daha ilerlemeye devam eder. Reaksiyon süresi kadar aracın gideceği mesafenin hesabını yapabilmek içinde bir formül geliştirilmiştir.

Formül ise aracın hızının 0,30 ile çarpımıdır. Yani bu duruma bir örnek vermemiz gerekirse siz aracınızla 90 km hızla gittiğinizde frene bastıktan sonra aracın duracağı mesafe 27 metredir. Yani buradaki mesafe aracın durması değil intikal meselesidir.

Fren Mesafesi Nedir?

Durma intikal mesafesini devam eden bir süreçtir. Yani aracınızla giderken frene istediğiniz şekilde basın araç hemen durmayacaktır. Eğer araç hemen durursa bu durum fizik kurallarına aykırı olur. Aracın durmasını etkileyecek birden fazla faktör vardır. Örneğin yolun durumu, lastiklerin kalitesi, havanın sıcaklığı ve yolun eğimi gibi sayılabilir. Aşağıda bahsedeceğimiz formül ise ABS’si olmayan bir araçla düz ve kuru olan bir asfaltta geçerlidir.

Aracınızla saatte 90 km hızla giderken fren yaptığınızda sizin duruş noktanız 52 metre sonra olacaktır. Bu mesafe ise aracınızın hızı arttıkça artmaya devam eder. Uzmanlar bunun için aşırı hızdan her zaman uzak olmayı önermişlerdir.

Durma Mesafesi Nedir?

Bir aracın durma mesafesi yukarıda bahsetmiş olduğumuz intikal ve fren mesafesinin toplamıdır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

16.09.2021

Ehliyet Affı Nedir? Ehliyet Affı Çıkacak mı

29.12.2021

Motor Yağı Hangi Renk Olmalı

09.09.2021

Engelli Sürücülerin Bilmesi Gereken Hakları Nelerdir

07.08.2020

Trafikte Öfke Kontrolü Nasıl Olmalı