Radar Cezası Nedir, 2021 Radar Cezası Ne Kadar

ABONE OL
Radar Cezası Nedir - 2021 Radar Cezası Ne Kadar

Trafik kuralları güvenli bir şekilde yolculuk yapabilmek ve trafikte düzenin sağlanabilmesi amacıyla konulmuştur. Bu nedenle her sürücünün bu kurallara uyması gerekir. Trafikteki kurallara uymayan sürücüler ise cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalırlar. Trafik cezalarının miktarları ve kapsamı Trafik Ceza Kanunu kapsamında belirlenmiştir. Cezalar sadece sürücüleri değil aynı zamanda yolcuları ve yayaları da kapsamaktadır.

Trafik cezalarının amacı insanlara yaptırım yapmak değil tamamen caydırmaya yöneliktir. Bu nedenle cezalar oluşturulurken kişisel tehlike yaratabilecek olan davranışların sınırlandırılması hedeflenir.

Mesela alkollü araç kullanmak ciddi tehlikeler meydana getirebilir. Bunun içinde trafikte alkollü olarak araç kullananlar yüksek miktarda cezalar öngörülmüştür. Aynı şekilde bu kural ihlalinin devam edilmesi cezanın boyutlarını daha çok artıracaktır.

Trafikte konulan kurallardan bir tanesi de aşırı hızdır. Türkiye’de en çok cezaların kesildiği ihlal aşırı hızdır. Aşırı hız nedeniyle yazılan cezalar neredeyse alkollü araç kullanmakla benzerdir. Cezaların yüksek tutulmasının nedeni ise tamamen caydırıcı olması ve sürücülerin aşırı hız yapmamasıdır.

Aşırı hızın tespitinde ise radar denilen hız ölçüm cihazları kullanılır. Bu cihazların çalışma mantığında bir vericiden yayılan manyetik dalgalar yol üzerinde bulunan cisimlerden yansıyarak geri dönmesi esasına göredir. Trafikte denetim yapan bir radarın yola uygun şekilde pozisyon almış olması gerekir. Bu nedenle yolda gördüğümüz radar araçlarının yönünün gelen tarafa dönmesi sağlanır. Radarın gönderdiği sinyalin geri dönüş süresi aracın da hızını belirler.

Radara gelmeden uyarı olması açısından uyarı levhası bulunur. Belirttiğimiz gibi cezaların amaçları caydırıcılık olmasından dolayı radar uyarı levhasını gördüğünüzde hızınızı yavaşlatmanız gerekir. Radar uyarı levhaları ve radar araçlarının nereye konuşlandırılacağı belli olmadığından dolayı sürücülerin gittikleri güzergahta temkinli olmaları ve hızlarını sınırlar çerçevesinde tutması gerekir.

2021 Radar Cezası Ne Kadar?

Hız sınırını aşan ve radara yakalan sürücülere 2021 yılı itibariyle 314 TL para cezası kesilmektedir. Cezanın 15 gün içinde erken ödenmesi halinde ise % 25 indirim uygulanır. Yalnız bununla kalınmayarak hız sınırını % 30 aşan sürücülere 10 ceza puanı da verilir. 

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.04.2021

Ehliyet Ne Zaman İptal Edilir

11.11.2020

Aracınızda Aylık Yapmanız Gereken 5 Kontrol

03.01.2022

Sincan Sürücü Kursları - Sincan Ehliyet Kursları

30.03.2022

Geçmiş Dönemlerdeki Sınav Sorularıyla Sınavlara Hazırlanabilir miyim