Radar Cezaları 2023: Radar Cezaları Nereye Ödenir

ABONE OL
Radar Cezaları 2023 - Radar Cezaları Nereye Ödenir

Hız sınırı trafikte kazaların önüne geçilmesi adına sürücülerin kesinlikle uyması gereken kuralların başında gelir. Hız sınırı ihlallerinin yaşanmaması için de başta radar cezası uygulaması önlemi alınır.

Hız sınırı ihlallerinden kaynaklanan cezalar trafikte sürücülerin sıkça karşılaştığı cezalardandır. Bunun başlıca nedeni, hız sınırı ihlallerinin trafikteki risklerin meydana gelmesinin en büyük sebepleri arasında bulunması ve farklı biçimlerdeki en sıkı kontrol edilen ihlallerin başında gelmesidir. Hız sınırı ihlalleri, otoyollardaki radar sistemleri ve elektronik denetleme sistemleri gibi farklı yöntemler ile denetlenir.

Radar Cezası 2023 Yılında Ne Kadardır?

Radar hız sınırı cezaları, aşım oranına bağlı olarak farklılık gösterir. Radar cezası 2023 yılında aşağıdaki gibidir.

  • Hız sınırını % 10'dan %30'a kadar aşmanın cezası 952 Türk lirasıdır.
  • Hız sınırını % 30'dan %50'ye kadar aşmak 1.979 TL cezaya karşılık gelir.
  • Hız sınırını % 50'den fazla aşmanın ceza olarak karşılığı 4.064 TL’dir.

Bu cezalar trafik polisleri tarafından kesilebilir. Bunun yanında bu cezaları otomatik radar sistemleri de uygulayabilir. Hız sınırını geçen sürücülere, para cezasına ek olarak, 10 ehliyet ceza puanı da işlenir.

51/2 – (A, B, C) Hız Sınırını Aşma Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

51/2-a cezası, Kara Yolları Trafik Kanunun 51. maddesine bağlı olarak hız sınırı ihlali gerçekleştiren kişilere uygulanan trafik cezasıdır. Radar cezası olarak da bilinir. 51/2-a; sürücünün kullandığı kara yolunda hız limitini aşması durumunda radara girmesi ile uygulanır. Bu bağlamda sürücülerin kafasında “Radar cezası nasıl ödenir?” sorusu belirir.

Radar cezası ödeme işlemi, Kara Yolları Trafik Yönetmeliğinin 164. Maddesindeki gibi, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yetkilendirilen bankalara ve PTT’lere yapılabilir. Trafik cezasını ödemek isteyen sürücüler farklı kurumlar vasıtası ile de işlemlerini gerçekleştirebilir.

Maliye Bakanlığına bağlı olan muhasebe birimlerine radar cezası ödemesi yapılabilir. Bunun yanında Vergi Daireleri, yetkili PTT şubeleri, yetkili banka şubeleri ve Online İnteraktif Vergi Dairesi’ne ödeme yapılabilir.

Radar Cezası Erken Ödeme İndirimi Ne Kadardır?

E-devlet sistemi üzerinden radar cezası sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. Bu sayede bütün trafik cezaları öğrenilebilir. Dolayısıyla sürücüler tebligat gelmeden, kredi kartı ya da taksit ile 51/2-a cezasının ödemesini gerçekleştirebilir. Trafik Kanununda 51/2-a radar cezasının bedeli 951 TL olarak belirlenmiştir. Ancak cezayı 15 gün içerisinde ödemek, tüm sürücülere % 25 oranında indirim uygulanmasını sağlar.

Böyle bir durumda, ceza bedeli 713,25 Türk lirasına iner. Aynı zamanda ceza tutarını taksit ile ödeyen sürücüler, vergi dairesine başvurarak ilk taksiti peşin bir şekilde ödeyebilir. Bu sayede geriye kalan taksitleri 3 taksit şeklinde ödeme fırsatına sahip olur. Böylece trafik cezası dört taksit ile ödenebilir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.02.2021

Direksiyon Usta Öğretici Belgesi Nasıl Alınır

18.05.2022

Geçiş Üstünlüğü Ne Demek

25.01.2021

Sürüş Esnasında Yanlışlıkla Geri Vitese Takarsanız Ne Olur

03.11.2021

Kırmızı Işık Cezasına İtiraz İçin Dilekçe Nasıl Yazılır