Psikoteknik Belgesi Zorunlu Oldu - 30 Haziran Son Gün

ABONE OL
Psikoteknik Belgesi Zorunlu Oldu - 30 Haziran Son Gün

İçişleri Bakanlığı genelge yayınlayarak 30 Haziran’dan sonra ticari araç sürücülerine psikoteknik belgesini şart koştu. Ticari araç sürücüleri bu tarihten itibaren bu belgeyi almadıkları tespit edildiğinde 1,181 TL para cezası ödemek zorunda kalacak ve bir daha araç kullanmalarına izin verilmeyecek.

İçişleri Bakanlığı insan kaynaklı kazaları en aza indirebilmek amacıyla sürücülerin trafiği çıktığı andan itibaren hafıza ve hız kontrolü gibi davranışsal tepkilerini ölçmek için psikoteknik testi uygulamasını başlattı. 1 Temmuz itibariyle tüm ticari araç sürücüleri bu testten geçmesi gerekiyor. kararın alınmasındaki en önemli nedenlerin başında kazaların % 96’sının sürücü hatasından kaynaklanması dolayısıyla bu test aynı zamanda bu kazaların oranını da göz önüne çıkardı.

Psikoteknik merkezleri Türkiye’de yaklaşık olarak 15 yıldır faaliyetlerini sürdürüyor. Bu merkezlerde sürücülerin refleksleri, algısı ve anlık karar verme kabiliyetleri ölçülerek riskli sürücülerin tespit edilmesi sağlanıyor. Peki psikoteknik belgesi nedir ve nasıl alınır?

Psikoteknik Belgesi Nedir?

Psikoteknik, insanların bedensel ve psikolojik durumlarının araç kullanmaya elverişli olup olmadığını gösteren simülatör eşliğinde yapılan ve yaklaşık olarak 1-1,5 saat süren bir test işlemidir. Bu testten başarılı bir şekilde geçen her sürücü psikoteknik belgesini almaya hak kazanır.

Psikoteknik Belgesi Nasıl Alınır?

Psikoteknik belgesi Sağlık Bakanlığının denetiminde olan ve onay verilmiş kurumlar tarafından verilebilir. Bu belgeyi alırken sürücünün algısına, hafızasına, muhakemesine, el, göz koordinasyonuna ve kişilik özelliklerine bakılır. Eğer sürücü saldırgan ve kontrolsüz olarak tespit edilirse bu durumda belge verilmez.

Psikoteknik belgesini alabilmek için öncelikli olarak bulunduğunuz ildeki yetkili sağlık kurumuna başvuruda bulunmanız gerekiyor. Alınan belge 5 yıl süreyle geçerlidir. 5 yılı dolan ticari araç sürücüsü tekrardan bu belgeyi alabilmek için testi geçmek zorundadır. Bu belge alınmadan ticari araç kullanılmasına izin verilmez.

Her Ticari Araç Sürücüsü Psikoteknik Belgesini Almalı mı?

İçişleri Bakanlığının açıklamış olduğu genelgeye istinaden her ticari araç sürücüsünün bu belgeyi alması gerekiyor. Eskiden ise bu belgeyi herkesin alması zorunlu tutulmuyordu.

Psikoteknik Belgesi İçin Son Gün Ne Zaman*

Psikoteknik belgesini alabilmek için son gün 30 Haziran 2021 saat 23.00 olarak belirlenmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.06.2021

2022 Ehliyet Fiyatları

16.01.2023

Sınavsız Ehliyet Alınabilir mi? Sınavsız Ehliyet Dolandırıcılığı

31.07.2023

Hidrojenli Araba Nedir? Nasıl Çalışır

27.09.2022

Odunpazarı Sürücü Kursları – Odunpazarı Ehliyet Kursları