Psikoteknik Belgesi Testinde Nelere Bakılır

ABONE OL
Psikoteknik Belgesi Testinde Nelere Bakılır

Psikoteknik belgesini almak isteyen sürücülerin öncelikli olarak testlere girmesi gerekir. Bu testler esnasında sürücülerin birtakım aşamalardan geçmeleri gerekir. Aşağıda bu değerlendirmelerde nelere bakılacağı belirtilmiştir.

Dikkat Düzeyi

Dikkat düzeyi değerlendirmesinde adayın karmaşık uyaranlara karşı seçicilik düzeyinin ölçümü sağlanır. Dikkat düzeyinin belirlenmesi güvenli sürücü noktasında oldukça önemlidir.

Muhakeme

Bu testte soyut görsel şekiller arasındaki ilişkilerin kavranması ve fark edilmesi belirlenir. Muhakeme olayları ve olası sonuçlarını algılamayı içerir. Sürüş esnasında riskli durumlardan uzak durabilmek için muhakeme becerisinin yüksek olması gerekir. Muhakeme yeteneği düşük olan bir sürücünün direksiyonda risklere karşı verebileceği tepki yetersiz olacaktır.

Hız ve Mesafe Algılaması

Sürücünün uyaranlara karşı hareket tarzı önemlidir. Çünkü uyaranlar mesafenin tahmin edilmesini sağlar. Hız mesafe testi ile birlikte sürücünün olaylara ne kadar temkinli olduğu da tespit edilir.

Görüş Açısı ve Koordinasyon

Görüş açısı testinde adayın direksiyon kullanarak yoğunlaştığı bir esnada aracın sağından ya da solundan gelen tehlikelere karşı verebileceği tepkinin değerlendirilmesi sağlanır.

Tepki Kalitesi ve Hızı 

Tepki kalitesinin ölçümü esnasında farklı tonlardaki sesi uyarılara verilen tepkinin hızı ölçülür. Örneğin sürücünün ani bir durumda nasıl tepki vereceği test edilir.

Görsel Süreklilik

Karmaşık bir ortamda sürücünün dikkati dağılır, ancak bu dikkat araç surmeyi engelleyecek derece de olmak zorundadır. Görsel süreklilik testinde sürücünün karmaşıklıktan nasıl çıkabileceği test edilir.

Sürekli Dikkat ve Problem Çözme

Otomobil kullanırken dikkatin sürekli olması gerekir, aniden yaşanabilecek bir sorunun hızlı çözümünü sağlayabilmelidir. Test esnasına 1 saniyelik görsel gösterilir ve burada algısal hız incelenir.

Psikoteknik Testler

Psikoteknik testler mutlaka uygun şartlarda ve bu testi yapmaya yetkili olan kurumlarca yapılması gerekir. Bu testlerden alınacak sonuç yalnız sürücü değil diğer araç sürücüleri ve yayalar içinde çok önemlidir.

Psikoteknik uygulaması T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından tayin edilen, alan ile ilgili olarak, Türk Psikologlar Derneği ( TPD ) tarafından incelenmiş ve onaylanmış normlar kullanılarak yapılır. Kullanılan bu normlar, TPD öngörüsü ile sürücünün yaşı ve eğitim durumu ile doğrudan bağlantılıdır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.02.2021

Direksiyon Eğitmeni Nasıl Olunur

28.09.2021

Ehliyet Sınavında Kaç Soru Var

17.11.2020

Sıfır Araç Garantisi Nedir

19.03.2021

Cezası Biten Ehliyet Nasıl Alınır? 2021