Psikoteknik Belgesi Nedir? Kimler Alır

ABONE OL
Psikoteknik Belgesi Nedir - Kimler Alır

Psikometri, sürücülerin alması gereken eğitimlerden biridir. Bu eğitim esnasında dikkat dağınıklığı, algı, hafıza ve muhakeme yeteneklerinin kontrolü sağlanır. Motor becerileri, tepki hızı, vücut koordinasyon becerisi ise sürücü koltuğuna geçen her birey için önemlidir.

Psikoteknik belgesi ticari araç kullanan sürücülerin risk alma, saldırganlık, öz kontrol ve ani bir durumda davranışlarını kapsar. Bireyin davranış özellikleri ve motor becerileri test edilerek iyi bir sürücü olup olmadıkları ölçülür.

Psikoteknik belgesi, uzun süre boyunca araç kullanan sürücülerin psikolojik durumlarının kontrol altında olması için önemli bir değerlendirme surecidir.

“4925 sayılı karayolu taşıma yönetmeliği 34 üncü madde, e bendi gereği, Şoförlük mesleği bakımından bedeni ve psiko-teknik açıdan sağlıklı olduklarını gösteren bir sağlık raporunu, yetkili sağlık kuruluşlarından her 5 yılda bir almaları yasal olarak zorunludur.”

Psikoteknik Belgesini Kimler Alır?

Psikoteknik belgesi ticari olarak araç kullanan her sürücünün SRC belgesi ile birlikte alması gerekir. 2918 sayılı yönetmelik gereğince eşya taşıma ve yolcu taşıma araçlarını kullanan sürücüler bu yeteneklerinin test edilmesi için yeterlilik sınavına girmesi gerekir.

Psikoteknik raporu trafik kanunu gereği, uzun ve stresli yolculuk yapan sürücülerin test edilmesini sağlar. 50 dakika süren bu testler neticesinde sürücüye belgesi verilir.

Ticari her araç kullanan sürücüler için zorunlu olan bu belge mutlaka usul ve esaslara uygun olan yerlerden alınması gerekir. Bu belgeyi alabilmek için ihtiyaç duyulan belgeler ise şöyledir.

Psikoteknik Raporu İçin İstenilen Belgeler

  • 2 adet fotoğraf
  • Ehliyet fotokopisi
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Ehliyet iadesi için ise, ceza tutanağı ve fotokopisi

Psikoteknik Belgesi Nereden Alınır?

Psikoteknik belgesi ücret karşılığında sürücü kursları tarafından verilir. Sürücü kurslarının açmış olduğu derslere katılıp sınavlara girmeniz sonucunda bu belgeye sahip olabilirsiniz.

Piskoteknik dersleri düzenli olarak yapılır ve bu dersler sonucunda sınava girilir. Sınavlar uzmanlar tarafından gözlemlenerek yapılır. Psikoteknik uygulaması simulatörle yapılır. Bu testler neticesinde sürücünün becerilerinin gelişmemiş olduğu ve kuralları ihlal etme potansiyeline sahip olduğu tespit edilirse belge verilmez.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.04.2020

Şoför Nasıl Yazılır - TDK’ ya Göre Şoför Mü, Şöför Mü

16.11.2022

Emniyet Şeridi Nedir? Emniyet Şeridi İhlal Cezası 2023

13.08.2020

Araç Bakım Muayenesinin Zamanında Yapılmasının Avantajları Nelerdir

19.10.2023

Trafikte Yol Hakkı ve Öncelik Kuralları Nelerdir