Port Bagaj Ruhsata İşletilmeli mi

ABONE OL
Port Bagaj Ruhsata İşletilmeli mi

Port Bagaj Nedir?

Kalabalık ve çocuklu ailelerin araçlarının bagajlarını daha fazla genişletmek amacıyla aracın üzerine sonradan monte edilip çıkarılabilen bagaj sistemine port bagaj denir.

Özellikle şehirlerarasında eşyaların taşınmasında kolaylık sağlayan bu sistem günümüzde modifiye amaçlı olarak da şehir içinde kullanılmaktadır. Bu durum ise beraberinde bu sistemin trafikte herhangi bir soruna neden olup olmayacağını tartışma konusu haline getirmiştir. Yani port bagaj aracın ruhsatına işletilmeden kullanılabilir mi?

  • Mevzuata göre port bagaj sistemi, tadilatlar arasında yer alıyor. Ancak kullanım konusunda bazı kısıtlamalar söz konusu. Örneğin monte edilen port bagajın mutlaka takılıp çıkarılabiliyor olması gerekir. Yükü ile birlikte araç için izin verilen azami yük sınırını kesinlikle aşmamalıdır.
  • Port bagajın aracın tavanının üzerinden taşmaması gerekir.

Port Bagaj Olan Araç Muayeneden Geçer mi?

Yukarıda belirtmiş olduğumuz şartlar doğrultusunda port bagaj aracın sağından solundan önünden ve arkasından taşmadığı sürece araç muayenesinden geçmesinde herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Aracın Arkasına Bağlanan Römork Şeklindeki Port Bagaj Muayeneden geçer mi?

Aracın arkasına herhangi bir nedenden dolayı römork şeklindeki port bagaj takılması gerekiyorsa bu durumda proje çizimi yapılarak araca işletilmesi zorunludur. Aksi takdirde araç muayeneden geçemez.

Herkes Römorklu Araç Kullanabilir mi?

Ehliyet yasasında 2016 yılında yapılan düzenleme sonrasında artık römorklu araçların kullanılması için yeni bir sınıf vardır. Bu nedenle römork kullanabilir sınıftaki ehliyete sahip olmayanlar bu tip araçları kullanamazlar.

Port Bagajsız Aracın Tavanında Yük Taşımanın Cezası Var mı?

Port bagaj yukarıda belirttiğimiz şartlarda her araç için kullanılabilir. Ancak bu sistem olmadan aracın tavanında eşya ya da yük taşıyor olmak cezai işlem gerektiren bir durumdur. Bunun için hiçbir sürücünün herhangi bir nedenle aracının tavanında yük bulundurmaması gerekir.

Port Bagaj Kapasitesi Ne Olmalı?

Port bagaj kullanımı genellikle şehirlerarası seyahatlerde olduğundan dolayı insanlar bazı durumda araçlarına uygun olmayan modelde port bagaj kullanmak isteyebiliyorlar. Doğal olarak burada şunun altını çizmek gerekiyor ki port bagaj kullanılması gerekiyorsa mutlaka aracın azami yük ağırlığını geçmemesi gerekir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.06.2021

Ehliyet Yenileme İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? 2022

16.07.2020

Otoban ve Otoyollarda Hız Sınırı 2020

25.10.2021

Değişken Subap Zamanlaması Nedir? Nasıl Çalışır

19.08.2022

Türkiye’de En Ucuz Ticari Araç Modelleri Ağustos 2022