Plaka Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır

ABONE OL
Plaka Değiştirme İşlemi Nasıl Yapılır

Bir aracın plakasının değiştirilmesi için iki türlü neden vardır. Birincisi ikinci el bir araç satın alınırken satıcının başka bir şehirde alıcının başka bir şehirde ikamet ediyor olması, ikincisi ise aracın plakasının yıpranmış ve okunamaz hale gelmesidir.

Her iki durumda da izlenecek yol benzerlik gösterse de bazı küçük farklılıklar vardır. Burada şunu hatırlatmakta fayda var. İkinci el araç alırken plakanın değiştirilmesi gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Yani alıcı ve satıcı başka şehirlerde ikamet ediyor olsalar da alıcı isterse aracın plakasını değiştirmeyebilir.

İkinci El Araçta Plaka Değişimi Nasıl Olur?

İkinci el araç alırken plaka değiştirmek istediğinizde bu durumu notere belirtmeniz gerekiyor. noter işlemler sırasında plaka değişimi için sizden ona göre farklı ücret talep edecektir. Noter satışı sonrasında ise 30 gün içerisinde oturduğunuz yerdeki Emniyet Genel Müdürlüğü’ne plaka değişimi için başvurmanız gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken nokta ise ikamet ettiğiniz yerdeki Emniyet Müdürlüğü olmasıdır. Örneğin: Ankara’da oturan birisi İstanbul Emniyet Müdürlüğüne plaka değişimi için başvuramaz.

Büyükşehirlerde yoğunluktan kaynaklı olarak işler randevu usulü ile yapılır. Bunun içinde randevunuzu almadan gitmemeniz tavsiye edilir.

Plaka değişimi için gittiğinizde aracın sigortası, muayenesi, cezası gibi problemlerinin kesinlikle olmaması gerekir. Trafik tescil şubesine evraklarınızı verdikten sonra alacağınız belgeyle birlikte Şoförler Odasına gidip plakanızı mühürlü bir şekilde aldıktan sonra tekrardan trafik tescil şubesine gelip aracın ruhsatına işletmeniz gerekiyor. Yapmanız gereken işlemler sadece bu kadardır. Başvuru esnasında sizden istenilecek olan belgeler ise şöyledir.

Plaka Değişimi İçin İstenen Belgeler

  • Noter satış belgesi
  • Eski trafik belgesi ve plaka,
  • Trafik sigortası poliçesi,
  • Araç muayene kağıdı,
  • Nüfus cüzdanı

Yukarıdaki belgelerle birlikte aracın sahibinin başvuru yapması gerekir.  Eğer araç ticari ise bu durumda ticari sicil gazetesi, ilgili oda sicil kayıt sureti ve imza sirkülerinin olması gerekir.

Yıpranma Dolayısıyla Plaka Değişimi

Yıpranma ve okunamama durumundan dolayı plaka değiştirmek istediğinizde ilk olarak Nüfus Müdürlüğünden ikamet belgesini almanız gerekiyor. Vergi dairesinden MTV borcu yoktur yazısı ve sonrasında Şoförler Odasına giderek başvurunuzu tamamlamanız gerekiyor. Ardından alacağınız dosya ve plaka ile Emniyet Müdürlüğüne gidip plakanızı tescil ettirebilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

11.11.2020

Aracınızda Aylık Yapmanız Gereken 5 Kontrol

25.08.2022

Ehliyet Yenilemek İçin Son Gün Ne Zaman? Eski Ehliyeti Yenileme

30.03.2020

2019 Trafik Cezaları

11.11.2022

Eskişehir İnönü Sürücü Kursları – İnönü Ehliyet Kursları