Periyodik Bakım Nedir? Bakım Esnasında Neler Yapılır

ABONE OL
Periyodik Bakım Nedir - Bakım Esnasında Neler Yapılır

Periyodik bakım, araç, yolcu ve sürücü sağlığı açısından yapılan genel kontrol işlemine verilen isimdir. Otomobiller üretilirken her parçanın belli bir kullanım ömrü hesap edilerek piyasaya sürülür. Bakım işlemine uygun olarak parçaların üretilmesi de yapılır. Aracın kullanma kılavuzunda bir aracın ne kadar sürede ve hangi bakımlarının yapılması gerektiği aktarılmıştır. Ancak bazı sürücüler daha düşük model araç aldıklarından dolayı ya aracın kitapçığına sahip olmuyorlar ya da otomobiller hakkında hiçbir fikre sahip olmuyorlar.

İşte bu makalemizde buradan yola çıkarak periyodik bakım nedir? Bu bakım esnasında neler yapılır? Siz değerli takipçilerimize anlatalım istedik.

Periyodik Bakım Neleri Kapsar?

Periyodik bakıda otomobilin önemli parçalarının doğru çalışmasını sağlayan bileşenler kontrol edilir, ayarlanması yapılır, ayarlanması yapılmayan bileşenlerin değişimi sağlanır. Bir aracın periyodik bakımı esnasında aşağıdakilere dikkat edilmesi gerekir.

  1. Motor Yağı Değişimi

Motor yağı yalnızca parçaların hareketini kolaylaştırmak değil aynı zamanda motorun ısısını düzenlemek için de görev yapar. Bunun için periyodik bakım esnasında ilk kontrol edilmesi ve değiştirilmesi gereken bileşen aracın yağıdır.

  1. Yağ Filtresi Değişimi

Motor yağının aracın motoru içerisinde rahat ve güvenli bir şekilde hareket edebilmesi için filtreden geçmesi gerekir. Filtre aracın herhangi bir yerinde bulunan pisliklerin, kirlerin ve pasların yağa bulaşmasını ya da buradan motorun içine girmesini engeller.

  1. Hava Filtresi Değişimi

Motorun yanma odasına giren havanın kalitesi önemlidir. hava filtresi bu havanın süzülmesini ve motora çevresel faktörlerden kaynaklı olan tozların girmesini engeller.

  1. Polen Filtresi Değişimi

Polen filtresi önemli gibi gelmez ancak bir araçtaki klima sisteminin en önemli parçasıdır. Polen filtresi değişimi periyodik bakım esnasında yapılmalıdır. Bu sayede klima daha serin hava üfleyecektir.

  1. Yakıt Filtresi Değişimi

Yakıt filtresi, araçtaki akaryakıtın temizlenmesini ve temiz kalmasını sağlar. periyodik bakımda mutlaka değiştirilmesi gereken parçalardan bir tanesidir.

  1. Lastik Bakımı

Lastikler iki tiptir. Birincisi yazlık lastikler ikincisi ise kışlık lastiklerdir. Aracınızın üzerindeki lastiklerin mutlaka mevsime uygun olması ve kabak olmaması gerekir.

  1. Akü Bakımı

Akü kolay kolay bitmeyen ancak her bakım esnasında kontrol edilmesi gereken önemli bir parçadır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.  

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.10.2020

2021 Ehliyet Randevu – 2021 Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır

30.06.2021

En İyi Sürücü Kursu Nasıl Seçilir

18.05.2023

Rüyada Dozer Görmek Ne Anlama Gelir

30.03.2020

Direksiyon Sınavı Araçları