PDK Şanzıman Nedir - SürücüKursları.com
ÖNEMLİ DUYURU: Ehliyet yenileme süresi 31 Temmuz 2025 tarihine kadar uzatıldı! Daha fazlasını öğrenin!
Türkiye’nin En Büyük
Sürücü Kursu Platformu
Hoşgeldiniz
E-Posta (*)
Şifre (*)
Şifremi Unuttum
Henüz Hesabınız Yok mu?
Üye olmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.
PDK Şanzıman Nedir
16.08.2021
56
Paylaş

PDK Şanzıman Nedir

1980'lerde Porsche, motor sporlarına hükmetmek için daha fazla yol arıyordu ve kırılma noktası PDK şanzıman olmuştu.

PDK şanzıman, iki düz vites kutusu gibi birbiri ardına çalışır. Yani ışık hızında vites değişimlerini gerçekleştirmeye yardımcı olmak için hidrolik olarak çalıştırılan ıslak debriyaj paketleri vardır.

PDK, söylendiği gibi otomatik bir şanzıman değildir. Otomatik şanzımanlar vites değişimleri için bir tork konvertörü kullanırken, PDK şanzımanlar vites değişimlerini daha hızlı hale getirmek için kürek değiştiricili insan girdisini kullanır. Yani bir anlamda iki manuel şanzıman gibi çalışır. Bu şanzımanlardan biri tek vitesler için diğeri ise çift vitesler içindir. Bunun açıklaması ise araç tek viteste giderken, diğer debriyaj çift vitesleri devreye sokarak manuel şanzımanda boş vitesteymiş gibi serbestçe dönmelerini sağlar. Bu da her an vites değişimine hazır oldukları anlamına gelir. PDK şanzımanda vites değişimleri o kadar hızlıdır ki, vites değişimi asla fark edilmez. Bu işlem bir iki milisaniye içinde gerçekleşir.

Porsche PDK Şanzıman

Manuel şanzımanlarla karşılaştırıldığında, PDK şanzıman daha hızlı hızlanma sağlar ve anlık tepki verir. PDK şanzıman ilk olarak yarış araçları için geliştirildi, fakat aynı zamanda daha birçok avantaj da sunuyordu. Takılacak debriyaj yok, bu da günlük sürüşlerde kullanımı kolaylaştırmış ve hatta otomatik sürüş modunu devreye almıştı.

PDK Şanzımanın Avantajları Nelerdir?

PDK şanzımana sahip olan bir aracın sürücüsünün elde ettiği kazanımlar şu şekildedir:

  • Hızlı hızlandırma
  • Hızlı vites değiştirme
  • Düşük yakıt tüketimi
  • Gelişmiş konfor
  • Hafiflik

PDK şanzımanlar çift kavramalı dişli kutusuyla aynı özelliklere sahiptir, çünkü iki kavramaya vardır ve tek bir gövdede birleştirilmiş iki dişli kutusudur. Bir debriyaj birinci, üçüncü, beşinci, yedinci ve geri vitesleri devreye alırken, ikinci debriyaj ikinci, dördüncü ve altıncı vitesleri kontrol eder.

Porsche markası, bu teknolojiyi ilk olarak 1960'larda denedi ve 962 C Grubu yarış arabalarına taktı. Normal araçlarda kullanılmaya başlaması ise yaklaşık olarak 20 yıl sürdü.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Öne Çıkan Haberler

Daha fazlası

Yorum Yapmak için Giriş Yapın

Yorum yazabilmek için hesabınıza giriş yapmanız gerekiyor.

Giriş Yap
Henüz yorum yapılmamış.
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır. by Timsah