ÖTV Muafiyeti Nedir? ÖTV Muafiyetli Araçlar Nelerdir

ABONE OL
ÖTV Muafiyeti Nedir - ÖTV Muafiyetli Araçlar Nelerdir

ÖTV muafiyeti kimleri kapsar? sorusu bazı hastalıklarda ortaya çıkan bir konudur. Dolayısıyla hasta olan kişiler aldıkları engelli raporu sonrasında böyle bir hakları olacaksa bunu değerlendirmek isterler.

ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi, bazı lüks ürünlerden alınan vergi türüdür. Otomobillerde de olan bu vergiden muaf olmak için bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekir.

Bir kişi, ÖTV’den muaf araç almak istiyorsa fiziksel engel şartının bulunması gerekir. Bunun dışında şehit yakınları da ÖTV indiriminden yararlanabilirler.

ÖTV yalnızca bireysel kullanılan araçlar içindir. Yani ticari bir araç satın almak istediğinizde maalesef ÖTV muafiyetinden yararlanamazsınız.

Engellilerde ÖTV Muafiyeti Neye Göre Belirlenir?

ÖTV’den muaf olabilmek için tam teşekküllü bir hastaneden alınan sağlık raporunuzun bulunması gerekir. Alınan sağlık raporunda eğer engel durumu %90’ın üzerindeyse bu durumda satın alma işlemi esnasında hiçbir ÖTV ödemesi yapılmaz.  ÖTV muafiyetinden yararlanacak olan kişinin zihinsel ya da bedensel engeli bulunuyorsa bu durumda kendisine vasi ataması gerekir. Çünkü trafiğe çıkmasıyla ilgili tüm işlemler vasi tarafından yapılmalıdır.

Fiziksel engeli %90’ın altında olan kişinin ÖTV muafiyetinde farklılık vardır. Bu kişilerde engel oranına göre belli miktarda ÖTV indirimi uygulanır.

Şehit Ailelerine ÖTV Muafiyeti

Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi engellilerin yanı sıra şehit yakınları da ÖTV muafiyetinden faydalanabilirler. Ancak burada aranan şartların başında şehidin birinci dereceden yakını olması gerektiğidir.

ÖTV Muafiyetli Aracı Kimler Kullanabilir?

ÖTV muafiyetli araçların kullanımıyla ilgili değişiklik yapılmıştır. Eskiden üçüncü dereceye kadar akrabalar bu araçları kullanabiliyorken bugün engellinin ulaşım konforu göz önünde bulundurularak bu kural herkes şeklinde düzenlenmiştir. Yani engelli aracını kullanabilmek için herhangi bir akrabalık sınırının olması gerekmez.

ÖTV muafiyetli aracı, engellinin kendisi kullanacaksa bu durum H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.

ÖTV muafiyetli olan araç şehit yakını tarafından alınmışsa bu aracı yalnızca şehidin çocukları ve eşi kullanabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.07.2021

Kamyon Rot Ayarı Nasıl Yapılır

29.12.2020

İnşaat Alanlarında Sürücü Güvenliği Nasıl Sağlanır

16.12.2020

Direksiyon Dersinde Başarısız Olmanın 6 Nedeni

08.09.2021

Vinç Operatör Belgesi Nedir, Nasıl Alınır