Otomobillerdeki Hava Yastıkları Nasıl Çalışır

ABONE OL
Otomobillerdeki Hava Yastıkları Nasıl Çalışır

Bir araç hareket halindeyken herhangi bir nesneye çarptığı zaman hızlı bir şekilde yavaşlar. Aracın ne kadar hızlı yavaşlayacağı ise ne kadar hızlı gittiğine bağlı olarak değişir. Bunun içinde araç içerisinde bu hızın tespitini sağlamak amacıyla çeşitli bileşenler kullanılmıştır. Hızlanma ya da kuvveti ölçen, hız değişimini anlamak amacıyla kullanılmış olan elektronik bileşenler böyle bir durumda anında devreye girer, sürücü ve yolcuyu korumaya çalışır.

Eğer araçtaki bileşenler aniden bir duraklama hissederse bu durumda hava yastığının devresini tetikleyerek araçtaki ısıtma elemanlarının kimyasal bir patlayıcıyı ateşlemesini sağlar. Bu patlayıcı yanar ve bu sayede aracın içerisindeki hava yastığı nitrojen gazı üretir. Hava yastığının açılmasıyla birlikte sürücü ve yolcular, çarpma sonucunda direksiyon simidi veya ön cam yerine hava yastığına çarparak hızla cama ya da aracın yanlarına çarpmaktan kurtulur.  Aracın hızına bağlı olarak hava yastığının açılması her ne kadar sürücüye biraz acı veriyor olsa da aslında kaza yapan bir arabadan fırlamaktan ya da ön cama yapışmaktan çok daha iyidir.

Hava Yastığı Işığı Yanıp Sönerse Sorun Nedir?

Hava yastığı ışığınızın yanıp söndüğünü veya hava yastığı servis ışığının devreye girdiğini fark ederseniz, hava yastığı ışığının yanmasına neden olabilecek çeşitli nedenler aklınıza gelmesi gerekir. Eğer hava yastığı ışığı sürekli yanık kalırsa, büyük olasılıkla arıza tespit edilmiştir. Tespit edilen bu potansiyel arızalar hem insan hatasından hem de fiziksel bileşen kusurlarından kaynaklanabilir.  

Hava Yastığı Işığının Yanmasının En Yaygın Nedenleri

Hava yastığı sistemini oluşturan bileşenlerden herhangi biri arızalıysa kontrol ışığı yanmaya başlar. Eski model araçlarda bu ışığın yanmasına neden direksiyon sistemine bağlı olan elektrik kablolarından olabilir.

Emniyet kemerinizi emniyetli bir şekilde taksanız bile, bilgisayar sistemi arızalı olduğunda birden fazla arıza uyarısında bulunabilir. Bu uyarılardan birisi de hava yastığı uyarı ışığıdır.

Hava yastığı sistemi genelde aracın koltuk altından kablolarla bağlanmıştır. Yanlışlıkla bu kablolardan herhangi bir tanesinin hasar görmesi hava yastığı uyarı ışığının yanmasına neden olabilir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

31.08.2023

Porya Bilyası Nedir? Arıza Belirtileri Nelerdir

01.02.2024

Akü Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir

23.11.2020

Çocuklarla Araba Yolculuğunu Nasıl Daha Az Stresli Hale Getirebilirsiniz

17.12.2021

Akyurt Sürücü Kursları - Akyurt Ehliyet Kursları