Otomobil Rengi Değiştirme ve Ruhsata İşletme Nasıl Yapılır

ABONE OL
Otomobil Rengi Değiştirme ve Ruhsata İşletme Nasıl Yapılır

Otomobilinizi seviyor, ancak renginden memnun değilseniz ya da sıkılmışsanız o zaman rengini değiştirebilme imkanına sahipsiniz. Her ne kadar Türkiye’ de bu çok tercih edilen bir yöntem olmasa da bazı sürücülerin araçlarının rengini değiştirdiklerini biliyoruz. Peki, siz aracınızın rengini değiştirmeye karar verdiğinizde ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Araç Rengi Nasıl Değiştirilir?

Aracınızın rengini değiştirirken ilk yapmanız gereken bir oto boyacısına gitmek ve gerekli olan çalışmanın başlatılmasını sağlamaktır. Boya işleminden sonra aracın plakasına ait bir fatura kestirmeniz gerekiyor. bu işlem sonrasında aracınız muayeneye gireceğinden dolayı muayene istasyonundan veya sigorta şirketinden EK-1 formu isteyin.  Aracınızı muayeneye götürdükten sonra rengin tespitine dair onay alıp evraklarınızla birlikte trafik şubeye gidiyorsunuz. Trafik şubede ruhsat ücreti ödedikten sonra tekrardan muayene istasyonuna gitmeniz gerekir.  Bu işlem sonrasında artık aracınız resmi olarak yeni rengine sahip olmuş olacaktır.

Bir aracın boyasının değiştirilmesi yaklaşık olarak 3 bin TL’yi bulabilmektedir.

Hangi Durumlarda Ruhsat Değiştirilmeli?

Aracınıza yapacağınız her renk değişimi için ruhsatı değiştirmeniz gerekmez. Örneğin aracınızın rengi beyaz siz daha mat bir beyaza dönüştürmek istiyorsunuz bu durumda aracınızın rengini ruhsata işletmeniz gerekmez.

Aracınızın tamamını değil sadece tavanı boyatmak istediğinizde de ruhsata işletmeniz gerekmez. Bir aracın boyasının ruhsata işlenebilmesi için aracın boyasının % 30’undan fazlasına müdahale edilmesi halinde yapılması gerekir.

Araç Renk Değişimi Gerekli Belgeler Nelerdir?

Aracınızın rengini tamamen değiştirmek istiyorsanız başvuru esnasında şu belgeleri hazır etmeniz gerekir.

  • Araç sahibi kimlik fotokopisi ve araç sigorta poliçesi fotokopisi
  • Ruhsat fotokopisi
  • Boya işlemine dair plakaya yazılmış fatura

Yukarıdaki belgelerle giderken aracınızın borcunun olmadığından da emin olmanız gerekiyor. Aracınıza ait vergi, ceza gibi borçlar varsa bu durumda muayeneye giremeyecektir.

Bahsettiğimiz belgeler trafik şubesine gittiğinizde sizden istenilecektir. EK–1 belgesinde ise aracınızla ilgili genel bilgiler yazılıdır.

Bahsettiğimiz gibi bir aracın renginin değişimi uğraştırıcı olsa da mümkün olabilecek bir durumdur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Bakanlıkların Trafik ile İlgili Görevleri

17.06.2021

Araba Sürmekten Neden Korkulur

20.04.2020

Ehliyet Sınavları Hangi Tarihe Ertelendi

30.01.2023

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar 2023