Otomobil Merkezi Kilit Sistemi Nedir

ABONE OL
Otomobil Merkezi Kilit Sistemi Nedir

En basit tanımlamayla, merkezi kilit sistemi, genellikle sürücü kapısı açıldığında arabadaki tüm kapıların kilidini açan sistemdir. Sürücü kapısını açar ya da kapatırsanız, merkezi kilit sistemi tüm kapıları kilitler ya da açar.

Merkezi kilit sistemi otomobillerde pratik kullanım için olmazsa olmaz ihtiyaçlardan bir tanesidir. Bu sistemin yaygın olmadığı dönemlerde ailecek bir arabaya binmek zordur, çünkü o dönemde üretilmiş araçlar da sürücü kapısını açtıktan sonra diğer tüm kapılara uzanıp manuel olarak kilitleri açmak zorundaydınız. Hatta otomobillerin bagajını açmak için mutlaka aracın arkasına geçip kilidi açmanız gerekirdi. Örneğin bir marketin otoparktaysanız uzun süren bekleyiş huysuz çocuğunuzun sizi rahatsız etmesi anlamına gelirdi. Günümüzde üretilen tüm araçlarda bulunan merkezi kilit sistemi ise tüm bu işlerin tamamını kolaylaştırdı.

Merkezi kilit sistemi, uzaktan veya anahtarsız giriş ile daha da geliştirilmiş ve basit hale getirilmiştir. Anahtarsız giriş sisteminde anahtarı fiziksel olarak kilide sokmanızı bile gerekmez. Düğmeye bastığınızda kapılar "clic" sesiyle açılır ve herkes aynı anda araca binebilir.

Bazı uzaktan merkezi kilit sistemlerinde, garaj kapısı dahi sisteme dahil edilebilmektedir. Bu da evinize ya da işyerinizin otoparkına girip çıkmayı daha yumuşak ve sorunsuz hale getirmiştir.  

Uzaktan merkezi kilit sistemlerinin en son sürümü, artık anahtar belli bir mesafedeyken devreye girecek şekilde tasarlanmıştır. Yani bu tür sistemde sürücünün kapıların kilidini açmak için düğmeye bile basması gerekmez.

Modern merkezi kilit sistemleri, araç belirli bir hıza ulaştığında kapıların kilitlenmesini, kaza anında kilitleri otomatik açmayı, hatta kendinizi tehdit altında hissedip dikkat çekmek istediğinizde alarmı tetikleyen bir panik butonu gibi güvenlik özelliklerine de sahiptir.

Günümüz otomobillerinin merkezi kilit sistemlerinde anahtarlarınızı size hatırlatma uyarıları bulunur. Bazı arabalar, merkezi kilit sistemini yalnızca anahtar kontak dışındayken tetikler. Bazıları, kapı anahtarla kilitlenmedikçe merkezi kilit sistemini tetiklemez. Ya da anahtarı kontak üzerinde bıraktığınızda size “bip” sesi ile uyarı verir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.09.2021

Full Kaskonun Diğer Kaskolardan Farkı Nedir

17.02.2021

Ehliyet Sertifikalarının Geçerlilik Süresi Ne Kadar

03.03.2023

Ehliyetin Çalınması ve Kaybolması Durumunda Ne Yapılmalı

30.03.2023

Ehliyet Kursu Ne Kadar Sürer? 2021