Otomatik Vites Araç Ehliyeti Nasıl Alınır

ABONE OL
Otomatik Vites Araç Ehliyeti Nasıl Alınır

Otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmeler sonucunda üretilen otomatik şanzımana sahip araçlar, sürücüler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Otomatik vites araç ehliyeti ise yalnızca otomatik şanzımana sahip araçların kullanımına olanak sağlar. Eğer manuel vites kullanmakla uğraşmak istemiyor ve sadece otomatik vitesli araçlar ile sürüş yapmak istiyorsanız, otomatik vites ehliyeti yararlı bir alternatif olabilir.

Otomatik Vites Araç Ehliyeti Nedir?

Otomatik vites araç ehliyeti, sürücülerin yalnızca otomatik vitesli araçları kullanmalarına olanak sağlayan ehliyet türüdür. Otomatik vitesli araçlar, vites geçişlerini sürücünün manuel olarak yapması gerekmeden otomatik şanzıman ile gerçekleştiren araçlardır. Bu tip araçlar, kavrama ve debriyaj pedalı gibi ögelerin olmaması nedeniyle daha pratik ve konforlu bir sürüş deneyimi sağlar.

Otomatik vites araç ehliyeti almak isteyen sürücü adayları, yalnızca otomatik vitesli araçları kullanma becerisinin değerlendirildiği pratik sınava girer. Bu ehliyet türüne sahip olan sürücüler, yalnızca otomatik vitesli araçları kullanabilir ve manuel vitesli araçları kullanamazlar. Eğer sürücüler daha sonra manuel vites araç kullanmak istiyorsa manuel vites araç ehliyeti de almalıdır.

Otomatik Vites Araç Ehliyeti Nasıl Alınır?

Otomatik vites ehliyeti alma süreçleri, manuel vites araç ehliyetiyle aynıdır. Yani otomatik vites araç ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının da ilk olarak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sürücü kursuna kaydolarak trafik ve ilk yardım eğitimlerini tamamlaması gerekir.

Trafik ve ilk yardım eğitimlerinin tamamlayan adaylar, teorik sınava girmeye hak kazanır. Teorik sınavdan 70 ve üzerinde puan alan adaylar, otomatik vites araç pratik eğitimleri alabilir. Sürücü kursunda bulunan otomatik vitesli araçlar ile trafiğe çıkarak araç sürüş deneyimi kazanabilir. Çünkü otomatik vites araç ehliyeti alacak sürücü adayları, direksiyon sınavında otomatik şanzımanlı araç kullanırlar. Manuel vites ehliyet alacak adaylar ise sınava manuel vitesli araç ile girer.

Otomatik vitesli araçlar ile pratik sınava giren sürücü adayları, sınavı başarılı bir biçimde geçtikleri takdirde otomatik vites ehliyeti almaya hak kazanır. Otomatik vites araç ehliyeti almak isteyen sürücü adaylarının merak ettiği bir diğer konu, ne kadar bir süre içerisinde ehliyet alınabileceğidir. Otomatik vites ile manuel vites ehliyeti alma sürelerinde herhangi bir farklılık bulunmamaktadır. Çünkü otomatik vites ve manuel vites ehliyetinde de teorik ve pratik ders saatleri aynıdır.

Otomatik Vites Araç Ehliyeti Alan Manuel Vites Kullanabilir Mi?

Otomatik vites araç ehliyeti sahibi olan sürücülerin manuel vitesli araçları kullanması yasaktır. Otomatik ehliyet ile manuel şanzımanlı araç kullanan sürücülere para cezası uygulanabilir. Aynı zamanda sürücüler ceza puanı ile de karşılaşabilir. Aracın farklı bir kişiye ait olması halinde para cezası hem aracı kullanan kişiye hem de araç sahibine kesilebilir.

Otomatik vites araç ehliyeti hakkında daha fazla bilgi almak için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.02.2022

Motorda Üfleme Nedir, Nasıl Anlaşılır

23.06.2020

K1 Belgesi Nedir ve Kimler Alabilir

30.03.2020

Yabancı Ülkelerden Alınan Ehliyetin Ülkemiz Sürücü Belgeleriyle Değiştirilmesi

23.03.2020

Subaru Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi