Otomatik Şanzımana Bakım Yaptırmak Gerekiyor mu

ABONE OL
Otomatik Şanzımana Bakım Yaptırmak Gerekiyor mu

Otomatik şanzımanlar, özellikle sık sık vitesi çalıştırmanız, durdurmanız ve değiştirmeniz gereken yoğun trafik koşullarında kullanışlıdır. Ayrıca yokuşta kalkış yapmayı kolaylaştırır ve size debriyajdan kurtulma özgürlüğü verir. Manuel şanzımanların aksine, çok az bakım gerektirirler.

Otomatik Şanzımanları Anlamak

Şanzıman, çeşitli sürüş koşullarında en uygun gücü sağlamak için torku motordan tekerleklere aktarır. Manuel şanzımanda bu güç sürüş koşullarına bağlı olarak sürücü doğru vitesi seçtiğinde elde edilir.

Otomatik şanzımanlar, herhangi bir sürücü müdahalesi olmadan doğru vites oranını seçer. Hem manuel hem de otomatik şanzımanlar sabit sayıda vites oranı verir.

Manuel şanzıman bakıma ihtiyaç duyar ve periyodik bakım esnasında kontrol edilir. Ancak, otomatik şanzımanlar bakım gerektirmez.

İdeal olarak, otomatik şanzımanlar 300 bin ila 450.bin km gider. Çoğu üretici, otomatik arabalarının şanzıman sıvısının değişimine ihtiyaç duymadığını belirtmiştir. Bu nedenle şanzımanda herhangi bir sızıntı olmadıkça yağı değiştirmenize gerek yoktur.

Çoğu otomatik araçta, 150.000 km gittikten sonra, şanzımanla ilgili garip belirtiler ortaya çıkar. Çoğu üreticiye göre şanzıman yağı değişiklikleri gerekmese de, gerçekte yağın temel özellikleri yaşla birlikte bozulmaya başlar.

İletim Sorunlarının Belirtileri

Arabanız garip bir şekilde çalışmaya başladığında bir iletim sorununuz var demektir bunu kendinizde anlarsınız. Eğer sıkıntılar şiddetli bir hale gelirse bu durumda hemen duruma müdahale edilmesi gerekir, aksi takdirde şanzımanda meydana gelebilecek olan büyük maliyetlerinde ortadan kaldırılmasını sağlayacaktır.

Otomatik Şanzıman Servisi

Otomatik şanzımandaki küçük sorunları düzeltebilmek kolay olsa da sorun büyüdükçe doğru ustayı ve sorunu bulabilmekte zorlaşabilir. Dolayısıyla şanzımanda meydana gelebilecek sorunun üstesinden gelebilmek için yağın belli zamanlarda değiştirilmesi gerekir.

Otomatik bir aracın şanzıman yağının değiştirilmiş olması aracın performansının artacağı konusunda garanti vermez, ancak aracın motor ve şanzımanı açısından faydalı olacaktır.

Yeni bir şanzımanın maliyeti, şanzıman yağını değiştirmenin maliyetinden neredeyse on kat daha fazladır.  

Çoğu otomobil üreticilerinin araç servis planlaması içerisinde, şanzıman yağı değişikliği yoktur. Yani otomatik araçlarla ilgili üreticinin bahsetmediği şey şanzımanın ömrünün bakım gerektirmeden sadece 120.000 km olduğudur.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.02.2023

Ehliyet Sınavının Online Olması Avantajlı mı

21.09.2021

Araba Kazasında Yaralanırsanız Yapmanız Gerekenler

24.11.2020

Bir Araba Ortalama Kaç KG Ağırlığındadır

05.05.2021

E-Sınava Girerken Yanınızda Getirmeniz Gerekenler Nelerdir