Ön Düzen Sistemi Nedir

ABONE OL
Ön Düzen Sistemi Nedir

Ön Düzen Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere ön düzen otomobilin ön tarafında bulunan parçaların tamamına verilmiş olan isimdir. Aracın önünde bulunan tüm parçaların hatasız bir şekilde çalışıyor olması gerekir. Sistem ne kadar hatasız bir şekilde çalışırsa sürüş güvenliği de o kadar artırılmış olur. Sürücü kurslarında verilen dersler arasında bulunan araç tekniği derslerinde ön düzen sistemi çok önemlidir. 

Ön Düzen Hangi Parçalardan Oluşur?

Aks: Diferansiyelden gelen gücün tekerleklere iletilmesini sağlayan parçadır. Bu parçanın kendi içerisinde aks kolu, aks körüğü, bilye ve dişliler gibi parçaları vardır.

Rotlar: Sürücünün direksiyondan vermiş olduğu komutlar tekerleğe rotlar tarafından iletilir.

Süspansiyon Sistemi

Süspansiyon sistemi birden fazla parçadan oluşur. Tüm parçalar her türlü yol koşulunda aracın tekerleklerinin yol ile bağlantısını sağlamakla görevlidir. Süspansiyon sisteminin parçaları şöyledir:

Yaylar: Sistemin en önemli parçalarından biri olan yay, frene basıldığında ya da viraja girildiğinde aracın sürüş konforunu bozmamasını sağlar. Yaylar 4 çeşittir. Bunlar ise şöyledir:

  1. Yaprak yaylar,
  2. Helisel yaylar,
  3. Burulma çubuklu yaylar,
  4. Hava yastıklı yaylar,

Amortisör: Yayların çalışması sistemi içerisinde olan amortisör aracın sürüş konforunu sağlayarak dengede kalmasına imkan tanır. Bir aracın amortisörünün bozuk olması aşağıdaki sonuçları ortaya çıkarabilir.

  • Aracınızın süspansiyonu yumuşar,
  • Daha zayıf bir yol tutuşu olur,
  • Direksiyon sertleşir ve titrer,
  • Aracın ıslak zeminde kayması kolaylaşır,
  • Lastiklerin aşınmasına neden olur,
  • Frenler zayıflar,

Askı Sistemi: Aracın ön tekerleklerini bağlayan kollara ön askı sistemi arka tekerlekleri bağlayanlara ise arka askı sistemi denir. İki çeşit askı sistemi vardır. Bunlar sabit askı sistemi ise serbest askı sistemidir. Sabit olan sistem ağır yük taşımacılığı yapan araçlarda tercih edilir. Serbest sistem ise tekerleklerin birbirinden bağımsız bir şekilde çalışmasını sağlar ve doğal olarak daha konforlu bir sürüş sağlar. 

Z Rot: Aracın dengesinden sorumlu olan parçalardır. Salıncak kolları ve rotiller aksı salıncaklara bağlar. Akısın her durumda tekerlere bağlı kalmasını sağlamak rotillerin görevidir.  Salıncaklar araçların ön takımlarının herhangi bir darbeye karşı korunmasını da rol alır.

Amortisör Takozları: Amortisörlerin rahat hareket edebilecek şekilde araca sabitlenmesini sağlayan önemli parçalardır.

Ehliyet ve sürücü kursu hakkında detaylı bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.06.2021

2022 Kia Sportage İncelemesi

18.04.2023

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Ambulans Şoförü Olma Şartları

17.06.2020

Kazadan Sonra Hasar Tespit İşlemleri Nasıldır

06.05.2020

Karaman Sürücü ve Ehliyet Kursları