Ön Cam Kırıldığında Ne Yapmalı

ABONE OL
Ön Cam Kırıldığında Ne Yapmalı

Aracınızın ön camı kırıldığında bu sinir bozucu olabilir ve kaza tehlikesi çok gerçektir. İstatistiklere göre ön camın kırılmasından sonra yaşanan kazalar sürücünün o an yanlış tepkisinden kaynaklanıyor.

Cam Türleri

Ön camların imalatında kullanılan iki tür cam vardır. Bunlardan birincisi lamine ikincisi ise sertleştirilmiş camdır. Lamine cam, adından da anlaşılacağı gibi, şeffaf plastik levha bir lamina ile ayrılmış iki ince cam tabakasıdır. Bu lamina, bir kaza durumunda cam parçalarının arabaya uçuşmasını engeller.

Ön camın kırılmasının en yaygın nedeni hareket halindeyken dışarıdan gelen uçan nesnelerdir. Lamine cam kırılmaz ve temas noktasında yıldız oluşur. Nesnenin değdiği yerdeki çatlak kaçak yapması halinde camdaki çatlaklar giderek büyümeye başlar ve yayılır.

Sertleştirilmiş cam türü, özel ısıl işlem tekniği kullanılarak yapılır ve cam üzerine baskı uygulandığında binlerce küçük parça haline dönüşür. Ortaya çıkan bu cam parçaları sıradan cam kırıldığında ortaya çıkan keskin kıymıklardan çok daha az yaralanmaya neden olur.

Çoğu yeni otomobil lamine camlara sahiptir, ancak uygun fiyatlı modellerde yine de sertleştirilmiş cam olabilir. Otomobilinizin hangisine sahip olduğunu öğrenmek için, teknik özelliklerini kontrol edebilirsiniz.

Sertleştirilmiş Camlar

Sertleştirilmiş cam, ham camın ısıl işlemden geçirilmesi ve seçici olarak soğutulmasıyla yapılır, böylece camı iç ve dış yüzeyleri, bölümün merkezinden daha fazla ön gerilime tabi tutulur. Sertleştirilmiş camlar kırıldığında görüş sağlamak için sürücü tarafında farklı bir kırılma modeline sahiptir.

Lamine Camlar

Lamine cam kırılsa bile, plastik tabaka onu bir arada tutar ve keskin kenarların yüzeyle tutunmasını sağlayarak yaralanmayı en aza indirmeye yardımcı olur.

Ön Camınızın Kırılması Halinde Ne Yapmalısınız?

Ön cam kırıldığı anda bu durum sürücünün şok yaşamasına neden olabilir. Böyle bir durumda yapılması gereken ilk şey panik olmamak ve ani fren yapmamaktır.

Cam kırıldığı için yeterince iyi göremeyeceksiniz ve kırık camda bir delik açmanız gerekecektir. Cama parmağınızla vurun ve bir delik açın. Arabayı güvenle durdurup güvenli bir şekilde yolda park edin. Çekici çağırarak aracın çekilmesini sağlayın.

Otomobiller hakkında daha fazla teknik bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.01.2023

Yeşil Pasaport Yenileme

14.07.2021

Turbolar Nasıl Çalışır

16.02.2023

Trafik Cezası Yapılandırma 2023

15.06.2021

2022 İstanbul Ehliyet Fiyatları