Ölümlü Trafik Kazasının Cezası Nedir

ABONE OL
Ölümlü Trafik Kazasının Cezası Nedir

Trafik kazası, karayolunda bir ya da birden fazla aracın karıştığı ölümlü, yaralanmalı ya da zararlı sonuçlanan olaya verilen isimdir. Anayasa da trafik kazasında ölüme neden olanlara 7 yıla kadar hapis cezası verilir şeklinde belirtilir. Buna göre ölen kişinin ailesi diğer tarafa maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Ölümlü trafik kazalarında uygulanacak olan ceza ise kusursuzluğun niteliğine göre belirlenir. Yani kasten işlenmiş bir suç varsa 1 yıldan başlayarak daha uzun yıllara kadar ceza verilebilir. bu cezalar ise paraya çevrilemez.

Ölümlü Trafik Kazası Cezası Paraya Çevrilir mi?

Trafik kazası sonucunda dava açılmak isteniyorsa başvuru ağır ceza mahkemesine yapılması gerekir. Ölümlü trafik kazalarında en çok 7 yıl hapis cezası verilir. Cezanın paraya dönüştürülmesiyle ilgili olarak ise cezanın niteliğine göre değişir. 

Türkiye’de hukuk sistemi söz konusu trafik kazası ve ölüm olduğunda çok hızlı ve çok ciddi bir şekilde ele almaktadır. Örneğin trafik kazası geçiren bir kişi sadece karşı sürücüye değil aynı zamanda devlete de dava açabilir. Örneğin devlet daha konforlu ve daha güvenli yolculukların gerçekleştirilmesi için yolları olması gerektiği gibi hazır hale getirmek zorundadır. Mesela gece kaza yaptığınız yolda aydınlatma bulunmuyorsa bu durumda devlete karşı tazminat davası açabilirsiniz. Ya da gündüz gittiğiniz yolda tabela, levha bulunmuyorsa ve bunun neticesinde kaza meydana gelmişse yine dava açabilirsiniz.

 Ölümlü bir trafik kazasında zarara uğrayan kişinin talep edeceği tazminat miktarı Türk Borçlar Kanunun 53. Maddesinde belirtilmektedir.

Ölümlü Kaza Sonrası Cenaze Giderlerini Kim Öder?

Trafik kazasında ölüm meydana gelmişse, ölen kişinin mirasçıları ortaya çıkan masrafları karşı taraftan ya da devletten talep edebilir. Genel cenaze masrafları, cenazenin bir yerden başka bir yere transferi gibi giderler talep edilebilir.

Destekten Yoksun Kalma Tazminat

Ölümlü kazalarda en çok dikkat çeken tazminat modeli budur. Ölüm sonrasında mirasçılar kazaya uğrayan kişiden gördükleri destek oranında tazminat talebinde bulunabilirler. Mesela şöyle açıklayacak olursak kazada hayatını kaybeden bir evin babasıysa bu durumda kişinin maaşı ve ortalama yaşam süresi dikkate alınarak tazminat ödemesi gerçekleştirilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Trafikte Öfke Kontrolü

14.01.2021

Kimler Psiko-Teknik Belgesi Almak Zorundadır

14.09.2021

Motor Ehliyeti Fiyatları 2021

29.04.2020

Amasya Sürücü ve Ehliyet Kursları