Öğretmen, Sürücü Kursunda Çalışabilir mi

ABONE OL
Öğretmen, Sürücü Kursunda Çalışabilir mi

“Sürücü kursları da özel eğitim kurumları gibidir.” Bu açıklama öğretmenlerin sürücü kurslarında çalışıp çalışamayacağı sorusunu akıllara getirir. Peki, bu açıklamadan yola çıktığımızda öğretmenlerin de sürücü kursunda çalışabilmesi mümkün müdür?

Özel Öğretim Kurumları, 5580 sayılı Yasa ile düzenlenmiştir ve bu yasanın 8. maddesinin 4. Fıkrasında şu şekilde ifadelere yer verilmiştir.

"İhtiyaç halinde, resmi okullarda görevli öğretmenlere asıl görevlerini aksatmamak ve aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısını doldurmaları kaydı ve çalıştıkları kurumların izni ile sadece okullarda, aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir."

Peki, burada bahsedilen Okul’dan kasıt nedir? Bunu anlayabilmek içinde 5580 sayılı Kanunun 2. Maddesindeki bazı tanımlamaları bilmek gerekiyor. Buna göre okul ve sürücü kursu tanımı şu şekilde tarif edilmiştir.

"c) Okul: Özel eğitim, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim ile Bakanlıkça dönüşüm programına alınan kurumlardan 2020–2021 eğitim-öğretim yılının sonuna kadar faaliyetleri devam eden ortaöğretim özel okulları,”

“i) Motorlu taşıt sürücüleri kursu: Motorlu taşıt sürücüsü yetiştirerek sınav sonucu sertifika veren ve trafikle ilgili eğitim-öğretim yaptıran özel öğretim kurumları,”

Yani yukarıdaki iki tanımdan da anlaşılacağı üzere okul farklı sürücü kursu farklıdır. Bu nedenle kanun öğretmenlerin sadece okulda çalışmasına izin verir. Bunların dışında bir öğretmenin herhangi bir yerde ücretli olarak çalışmasını yasaklamıştır. Yalnız bu değil devlette görev yapan bir öğretmenin özel okulda çalışabilmesi için birtakım şartların yerine getirilmiş olması gerekir. Yine Kanunun 8. Maddesinde bu şartlar şöyle belirlenmiştir.

  1. Asıl görev aksatmamalı,
  2. Aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunan haftalık ders saati sayısı doldurulmalı,
  3. Çalıştığı kurum tarafından izin verilmiş olmalı. Yani MEB izin vermeli.
  4. Aylık karşılığı okutmakla yükümlü bulunduğu haftalık ders saati sayısının yarısı kadar ücretli ders verilebilir.

Devlet her eğitim alanında hizmet veren öğretmenleri kendi alanlarında belirlemiş ve bir öğretmenin kendi alanının dışında çalışması ve para kazanmasının önüne de engel getirmiştir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.01.2022

Şereflikoçhisar Sürücü Kursları - Şereflikoçhisar Ehliyet Kursları

31.03.2021

Araç Radyatör Bakımı Nasıl ve Ne Zaman Yapılır

08.07.2021

Damperli Kamyon Nedir? Çeşitleri Nelerdir

09.05.2023

Mini Ekskavatör Nedir? Nasıl Kullanılır