OBD Beyin Testi Nedir? Nasıl Yapılır

ABONE OL
OBD Beyin Testi Nedir - Nasıl Yapılır

OBD testini daha önceden duymamış olabilirsiniz. Bu makalemizde OBD testinin ne deme olduğunu ve nasıl yapıldığını siz değerli takipçilerimize anlatalım istedik.

OBD Beyin Testi Nedir?

Açılımı “On Board Diagnose” olan OBD, otomobillerin beyninde bulunan elektronik sistemlerin detaylı bir şekilde kontrol edilmesi demektir. Yani aracın elektronik kod sisteminde bir hata olduğunda bu kodlar araçta birtakım arızaların var olduğunu gösterir. Hata kodları incelenerek araştırılır ve bu sayede aracın ne gibi sorunlarla karşılaşacağı da önceden tespit edilir. Bir anlamda elektronik sisteme sahip olan araçların detaylı bir şekilde kontrolünün yapılmasıdır.

İkinci el otomobil alınırken yapılan bu kontrol oldukça önemlidir. Ekspertiz firmaları tarafından yapılan bu işlem araçla ilgili hayati bir öneme sahiptir. OBD testi sonrasında satın almak istediğiniz aracı alıp almadığınıza da gönül rahatlığı ile karar vermiş olursunuz. Çünkü araçta bir hata olması durumunda ekspertiz size kodu ve bunun ne anlama geldiğini belirtecektir.

MR cihazlı ekspertiz nedir? nasıl yapılır? başlıklı yazımızı okumak için tıklayabilirsiniz.

OBD Beyin Testi Nasıl Yapılır?

Elektronik sistemli otomobillerde tıpkı bilgisayarlardaki gibi kodlama sistemleri vardır ve bu kodlar dikkate alınmazsa sürücülere çok pahalıya mal olabilecek sıkıntılar çıkarabilir. Sürücüler satın alacakları aracı ekspertize götürdüklerinde bu testi yapmalarını isteyebilirler. Peki, OBD beyin testi nasıl yapılır? Gelin adım adım takip edelim.

OBD beyin testi sırasında araçtaki elektronik sistemlerin tamamı en ince ayrıntısına kadar kontrolden geçiyor.

OBD Beyin Testinde Dikkat Edilen Bölümler

  • OBD testi sırasında aracın klimasının kontrolü yapılıyor.
  • Aracın fren sisteminin kontrolü sağlanıyor.
  • Airbag sistemi kontrol ediliyor.
  • Motor beyni detaylı bir şekilde inceleniyor.
  • Devre hatası ve bağlantı soketi hatası kontrolü
  • ABS giriş ve çıkış valf sargısı
  • Sol ön devre ve arka kısa devre bölümü

Yukarıdaki sistemlerin kontrol edilmesi esnasında varsa bir sorun hemen tespit edilerek alıcıya belirtiliyor. Günümüzde üretilmiş olan araçların elektronik sistemi bulunuyor olması dikkat gerektiriyor. Dikkatsizce yapılan bir alışveriş araçla ilgili problemlerin çıkması durumunda aracı alan kişiye pahalıya mal olabiliyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.06.2021

Eski Ehliyetlerin Değişim Süresi Uzatıldı mı? 2022

31.01.2023

Arabaya Kalitesiz Yakıt Koyarsanız Ne Olur

08.03.2021

Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır

30.07.2021

Farları Kendiniz Nasıl Ayarlarsınız