Motosikletler İçin Trafik Sigortası

ABONE OL
Motosikletler İçin Trafik Sigortası

Ülkemizde yasa gereği tüm motorlu taşıtların trafik sigortası olması gerekir. Bu yükümlülük ruhsat sahiplerine aittir şayet ilgili sigortaları zamanında yaptırmazlarsa ya da hiç yaptırmamışlarsa belli oranlarda cezalar uygulanır ve ilgili araç trafikten men edilir.

Bu tarz sıkıntılar yaşamamak adına trafik sigortalarının zamanında yaptırılması büyük önem taşır. Motosikletlerin trafik sigortasıyla ilgili hükümleri de Karayolları Trafik Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Hüküm çerçevesinde tüm motosiklet ve benzeri araçlar zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekir. Motosikletler her ne kadar iki tekerlek olsa da en az diğer dört teker araçlar kadar trafik kazalarıyla karışmaktadır. Trafik kazaları sonrasında ortaya çıkan maddi ve manevi mağduriyetler de yapılan düzenlemeyle güvence altına alınmış ve bu tarz araçlarında sigorta sistemine dahil olması sağlanmıştır.

Motosikletlerin zorunlu trafik sigortası güvenceleri ve uygulanacak teminatlar Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenir. İlgili durumlarda kanunlar çerçevesinde açıkça ifade edilmiştir. Motosikletler iki veya üç teker olabilir, sepetli ya da sepetsiz olabilir, bazı motosikletler yük taşıyabilir, sandıklı olabilir ya da sadece eşya taşımak için tasarlanmış triportör olabilir. Bunların hepsinin trafik sigortasının yaptırılması gerekir.

Sigorta şirketleriyle yapılan anlaşma çerçevesinde isteğe bağlı olarak ferdi kaza sigortası ya da ihtiyari mali sorumluluk sigortası yapılabilir. Ferdi kaza sigortası olası kazalar sonrasında motosiklet sahibinin bedensel yaralanmalarına yönelik verilen güvenceleri ifade eder. İhtiyari mali sorumluluksa limitler dışında kalan tutarları karşılar.

Motosiklet Trafik Sigortası Neleri Karşılar?

Motosiklet trafik sigortası, tıpkı araç sigortasında olduğu gibi karşı tarafta meydana gelecek olan hasarların karşılanmasını sağlar.

Motosiklet Trafik Sigortası Nerede Yapılır?

Motosiklet trafik sigortası, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından sigorta yapma yetkisi bulunan sigorta şirketi aracılığı ile yapılandırılır. Sigorta işleminin yapılması için ruhsat ve kimlik bilgilerinin olması yeterli olacaktır.

Motosiklet Sigorta Olmadan Satış Yapılır mı?

Motosiklet sigortasının olup olmaması motorun satışına engel değildir. Noterde satış işlemi esnasında aracın trafik sigortasına bakılmaz. Fakat herhangi bir kazaya karışması ceza kesilmesine neden olur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.08.2022

Zorunlu Direksiyon Dersleri Ne Kadar Sürer

18.11.2021

Araç Haciz Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır

20.01.2022

Şase Numarası Silinmiş Araç Muayeneden Geçer mi

04.01.2024

Ehliyet Sınav Sonuçları 2024