Motosiklet Kullanmak İçin Hangi Tip Ehliyet Gerekir

ABONE OL
Motosiklet Kullanmak İçin Hangi Tip Ehliyet Gerekir

Motosiklet ulaşımda en kolay motorlu araçlar arasında yer alır. Yazın ve kışın kullanılan motosikletler kendi arasında çeşitlendiği gibi her motosikleti her ehliyet sınıfı da kullanamaz. Bunun için motor almaya karar verdiğinizde ilk dikkat etmeniz gereken ehliyetinizin sınıfı olmalıdır. Aksi takdirde trafikte uygunsuz ehliyetle yakalanmanız halinde para cezasıyla karşı karşıya kalırsınız.

Ehliyet sınıfları belirlenirken motor hacimlerine ve motosikletteki tekerlek sayısına göre belirlenir. Ehliyet sınıfları içerisinde en kolay alınma özelliğine sahip olan motor ehliyetinde yaş sınırı da küçüktür. Yani motosiklet ehliyeti almak isteyen bir kişinin 16 yaşında olması yeterlidir.

Motosiklet İçin Hangi Ehliyet Gerekli?

Eğer 16 yaşınızı doldurmuşsanız o zaman motor ehliyeti alabilmek için ilk adımı da atmış olursunuz. Sonrasındaki süreç ise bir sürücü kursuna yazılmak olmalı. Sürücü kursuna yazılırken kurs yeri sizden bazı belgeleri talep edecektir. Bu belgeleri temin ettikten sonra hangi sınıfa ait ehliyet almak istediğinizi belirtmeniz yeterlidir.

Motosiklet ehliyetleri 3 farklı sınıfa ayrılmıştır. Bu sınıflar ise aşağıdaki gibidir.

A1 Sınıfı Sürücü Belgesi

A1 sınıfı ehliyet aldığınızda maximum 11 KW - 125 cc olan motosikletleri kullanabilirsiniz. Bu tip ehliyette yaş sınırı 16 ve en az ilkokul mezunu olunması gerekir.

A2 Sınıfı Sürücü Belgesi

A2 sınıfı ehliyet aldığınızda maximum 15 KW - 500 cc olan motosikletleri kullanabilirsiniz. Bu tip ehliyette yaş sınırı 18 ve en az ilkokul mezunu olunması gerekir.

A Sınıfı Sürücü Belgesi

A2 sınıfı ehliyet aldığınızda tüm motosikletleri kullanabilirsiniz. Bu tip ehliyette yaş sınırı 24 ve en az 2 yıllık A2 ehliyetinizin olması gerekir.

Motor ehliyetleri 2016 yılından önce farklı 2016 yılından sonra farklı olarak verilmektedir. Bunun için eski tip ehliyetle yeni tip ehliyetler birbirinden farklıdır. Eski ve yeni ehliyetlerin karşılıkları ise şöyledir.

Eski: A1 - A2 ehliyetler yeni M-A1-A2-A ehliyetler şeklindedir.

M Sınıfı Motor Ehliyeti

M sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin 16 yaşını doldurmuş olması gerekir. Bu belge iki, üç ve dört tekerlekli motorlu bisikletleri (moped) kullanacaklara verilir. 

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.05.2023

İş Makinesi Ehliyeti Veren Kurslar

18.05.2022

Antalya Kaş Sürücü Kursları - Kaş Ehliyet Kursları

12.10.2023

Otomotiv Sektöründe Yapay Zeka Kullanımı

26.03.2024

Yazlık Lastikler Ne Zaman Takılmalıdır