Motosiklet, Bisiklet ve Scooter Sürücülerine Reflektif Yelek Zorunluluğu

ABONE OL
Motosiklet, Bisiklet ve Scooter Sürücülerine Reflektif Yelek Zoru

Motosiklet reflektif yelek, motosiklet, bisiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli scooter kullananlara zorunlu hale getirildi. İçişleri Bakanlığının düzenlemiş olduğu toplantıda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Karayolları Trafik Yönetmeliğinde bir dizi değişiklik yapılmasına karar verdi. Kabul edilen Yönetmelik kapsamında artık otobüslerde, minibüslerde ve taksilerde çocuk bağlama sistemleri zorunlu olacak. Yani hiçbir yolcunun kemer bağlamadan hareket edilmesine izin verilmeyecek. Motosiklet reflektif yelek zorunluluğu ise gece saatlerinde belirttiğimiz araçlarda zorunlu olacak.

Reflektör Yelek Nedir?

Reflektör yelekler, ikaz yelekleri şeklinde de bilinir. Bu yeleklerin kullanım sahası oldukça geniştir. Şantiyelerde, atölyelerde, fabrika ve madende kullanılan bu giysiler motosiklet ve bisiklet sürücüleri tarafından da tercih edilir. Reflektör yeleğinin kullanım amacı gece ve gündüz kişilerin görülmesini sağlamaktır.

Reflektif Yelek Fiyatları

Piyasada farklı firma ve markalara ait reflektif yeleklerin satışı yapılmaktadır. Ortalama satış fiyatı 150 TL olan bu giysilerin bazılarının fiyatları ise daha ucuz.

Reflektif yelek zorunluluğu Resmi Gazetede yayınlandı. Gazetedeki bilgiye göre, sürücülerin ve yolcuların gece bu araçlarla giderken reflektif yelek vb. kıyafetleri giymeleri gerekiyor. Yeleğin dışında motosiklet sürücülerinin gözlerini koruyabilmesi açısından materyal takmaları zorunluluğu da getirilmiş oldu.

Motosiklet Yolcularına Reflektif Yelek Zorunluluğu Var mı?

Motosikletler otomobil gibi görünür olmadıklarından dolayı özellikle arkadan kolay kolay fark edilmiyorlar. Yapılan bu düzenlemelerde ise amaç sürücülerin gece hem önden hem de arkadan fark edilir olmalarını sağlamak. Eğer motosiklet üzerinde arkada oturan bir yolcu varsa öndeki sürücü yelek giymiş olsa bile arkadaki yolcunun yeleği engelliyor olması arkadan görünmeyi engelleyecektir. Bu nedenle motosiklet yolcularına da reflektif yelek zorunluluğu getirilmiş oldu. İleri sürüş uzmanlarına göre her ne kadar bu zorunluluk geceyi kapsasa da gündüzde giyilmesi gerekiyor.

Bisiklet Kullananlara Reflektif Yelek Zorunlu mu?

Reflektif yelek bisiklet sürücülerine de zorunlu. Motosikletle motorlu araç olmalarına karşın bisikletler daha sessiz ve karanlıkta fark edilmeleri daha güç olduğundan dolayı bisiklet sürücülerinin de reflektif yelek kullanmaları gerekiyor.

Reflektif Yelek Giymeme Cezası Ne Kadar?

Motosiklet reflektif yelek cezası şu an için 180 TL. Yönetmeliğin henüz yeni kabul edilmiş olması ise zaman içinde cezasının da daha ağır olacağını gösteriyor.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.11.2021

Motor Yağını ve Yakıt Filtresini Ne Zaman Değiştirmek Gerekir

12.09.2022

Keles Sürücü Kursları – Keles Ehliyet Kursları

09.06.2021

Motosiklet Kullanmak İçin Hangi Tip Ehliyet Gerekir

20.08.2021

Fren Hidroliği Değişimi Gerekli mi