Motor Yatak Sarması Nedir? Neden Olur

ABONE OL
Motor Yatak Sarması Nedir - Neden Olur

Doğadaki her şey yapısı gereği sürtünmeyle karşı karşıyadır. Bu sürtünme bazen havayla bazen de nesnelerle olabilir. Özellikle de birbiri içerisinde hareket eden parçaların sürtünmeleri çeşitli sorunlara neden olabilir. Araçların motorları ise ağır ısı ortamında ve yüksek hassasiyetle çalışır. Doğal olarak bu süreç parçaların yıpranmasına ve yatak sarmasına neden olabilir.

Motor Yatak Sarması Nedir?

Motorun en temel parçaları silindirler, biyel kolları, miller ve bloklardır. Bu parçaların tamamı birbirine bağlıdır ve motor çalıştığı andan itibaren sürekli yüksek hızlarda dönerler. Özellikle parçalar birbiri içinde çalıştığında sürtünmenin etkilerinden korunması için yataklanmaları gerekir.

Motorun içinde bulunan silindir başları, biyel kolları ile biyel kolu krank mili ile yataklanmıştır. Yataklanma oluşturulurken iki parçanın arasına hem sürtünmeye hem de ısıya dayanıklı malzemelerden yapılmış parçalar yerleştirilir. Bu parçalar yatak içerisinde yağ tabakasıyla çalışır ve birbirine temas etmeden korunmuş olur.

Eğer bir aracın motor yağı uzun süre boyunca değiştirilmezse motor içerisindeki parçalar olması gerektiği şekilde yağlanamaz ve yüksek hızda hareket eden parçalar zaman içerisinde birbirine sürtünmeye başlar ve daha yüksek bir ısı ortaya çıkar.

Parçalar birbirine sürtünmeye başladığında aşınma başlar ve bu da motorun aşırı bir ses yapmasına neden olur. Bu işleme motor yatak sarması denir. 

Yatak Saran Motor Çalıştırılırsa Ne Olur?

Yukarıdaki çalışma sisteminden yola çıkarak yatak saran bir motor çalıştırılmak istendiğinde tüm parçalar birbirini aşındırır ve aşırı ısıdan dolayı birbirine kaynayarak motorun hareket edemez hale gelmesini sağlar. Bunun için aracın motor bakımının ve yağının mutlaka doğru zamanlarda yapılmış olması gerekir.

Motorun Yatak Sarması Nasıl Anlaşılır?

Bir aracın motorunun yatak sarıp sarmadığını anlayabilmek için birtakım belirtiler vardır. Bu belirtileri bilmek işinizi kolaylaştıracaktır. Aşağıda bu belirtilerden 3 tanesi belirtilmiştir.

  • Motor arıza ışığı yanar.
  • Egzozdan çıkan duman mavi renkte olur.
  • Aracın motorundan gelen ses olması gerekenden daha farklı ve yüksektir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.06.2021

Sürücü Kursu İçin Adli Sicil Belgesi Nereden Alınır? 2022

01.02.2022

Taşıt Kredisi Başvuru Şartları Nelerdir

26.01.2021

Motor Yağı Katkı Maddesi Nedir, Katkı Maddesi Eklenmeli mi

23.03.2020

Alfa Romeo Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi