Motor Yağı Kirlenirse Ne Olur

ABONE OL
Motor Yağı Kirlenirse Ne Olur

Bir otomobil motoru için yağ, tıpkı insan vücudunda dolaşan kan gibidir. Vücut kan sayesinde tüm organlarını, hücrelerini nasıl besliyorsa otomobillerde yağ sayesinde motorun tüm parçaların yağlanmasını sağlar.

Kirlenmiş bir yağ ise özelliğini kaybetmiş ve görevini yapamaz hale gelmiş demektir. Dolayısıyla böyle bir yağla araç kullanmaya devam etmek ciddi tamir masraflarıyla karşılaşmak anlamına gelecektir.

En İyi Motor Yağı Hangisidir?

En iyi motor yağı aracınızın motor yapısına en uygun olan yağdır. Motor yağı seçerken dikkat etmeniz gereken kural ise yağın viskozite aralıkları, sentetik olup olmadığına bakılmasıdır.

Her motor yağı farklı özelliklere sahiptir. Piyasada bulunan farklı yağ türleri vardır. Bunlar sentetik yağlar, sentetik karışım yağlar ve mineral yağlardır. Seçtiğiniz yağın hangisi olduğunun önemi olmadan kirlendiğini ve eksildiğini mutlaka takip etmeniz gerekir. Bunun için aşağıda bahsedeceğimiz yağınızın değişim zamanlarının bilinmesi gerekir.

Motor Yağının Değişmesi Gerektiğinin İşaretleri

Motor Gürültülü Çalışıyorsa

Aracınız sürüş esnasında gürültü yapıyorsa, yağınızı mutlaka kontrol ettirmeniz gerekir. Motor yağının ana görevi motor içerisindeki tüm meral yüzeylerin sürtünmesini yok etmek ve motor içinde meydana gelen ısıyı düşürmektir. Motor yağındaki viskozite, yağın akışkan değerinin iç direncidir. Eğer motor yağınızın viskozite değeri düşer özelliğini kaybetmeye başlarsa bu durumda metale karşı direnci de düşer ve bu da aracınızın motorundan daha yüksek ses çıkmasına neden olur. Eğer aracınızın motorunda değişmiş bir ses duyarsanız o zaman motor yenileme ücretleriyle karşılaşmamanız için yağınızı yenilemeniz gerekir.

Motordan Tıkırtı Sesi Geliyorsa

Yukarıda bahsettiğimiz gibi yağın viskozite değeri düştüğünde yağ kanallar içerisinde dolaşmakta zorlanır ve bu da motor içinden tıkırtı şeklinde sesler gelmesine neden olur. Tıkırtı sesinin nedeni ise motor içerisinde çalışan valflerin yağı hareket ettirmeye çalışmasından kaynaklanır.

Ağır Yanık Kokusu Geliyorsa

Motor kirlendiğinde egzozdan ya da aracın içine doğru ağır bir yanık kokusu göndermeye başlar. Böyle bir koku fark ettiğinizde ise mutlaka servise girmeniz gerekir.

Performans Düşüklüğü

Motor yağı kirlendiğinde kalınlığı da artmaya başlar ve dolayısıyla parçaları eskisi gibi yağlayamaz. Bu da aracınızın özellikle yokuşlarda kalkarken performans kaybetmesine neden olur.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.01.2022

Kınık Sürücü Kursları - Kınık Ehliyet Kursları

03.07.2020

Araçta İlk Yardım Çantası Bulundurmak Zorunlu mu

24.01.2022

Selçuk Sürücü Kursları - Selçuk Ehliyet Kursları

28.11.2022

Metalik Boya Ne Demek? Metalik Boya Araca Değer Katar mı