Motor Yağı Katkı Maddesi Nedir, Katkı Maddesi Eklenmeli mi

ABONE OL
Motor Yağı Katkı Maddesi Nedir - Katkı Maddesi Eklenmeli mi

Motor Yağı Katkı Maddesi Nedir?

Motor katkı maddesinin işlevini anlamadan önce temel amacını bilmek gerekir. Motor yağının işlevi, motorunuzu yağlamak ve birçok hareketli parça arasındaki sürtünmeyi en aza indirmektir. Yağ, ayrıca motoru korozyona karşı koruma, kirletici maddelerin giderilmesini engelleme, çamur oluşumunu önleme ve motoru soğuk tutmaya yardımcı olur.

Katkı maddelerinin yağın ömrünü uzattığı iddia edilirken, bazı katkı maddelerinin de motoru koruduğu iddia ediliyor. Ancak, iddia edilenleri yapıp yapmadıklarına dair henüz net bir bilgi de bulunmuyor.

Motor Yağı Katkı Maddeleri Motora Ne Yapar?

Motor yağlarının çoğu, yaklaşık % 15 katkı maddesi içerir. Katkı maddeleri olmadan, yağ kritik görevlerini yerine getiremez. Doğal olarak aşınma, oksidasyon ve ayrışma, yağın zamanla bozulmasına neden olur.

Motor yağı, yağ eskidikçe içerisindeki katkı maddelerinin değerini kaybetmeye başlar. Bu katkı maddelerinin uygun seviyeleri olmadan, motorunuzda daha fazla aşınma ve yıpranma şansına sahip olursunuz, bu da potansiyel olarak pas, korozyon, yağ tortusu, azalan yakıt ekonomisi, arızalar, aşırı ısınma ve pahalı motor hasarları anlamına gelecektir. Bunun içinde otomobil üreticileri ve uzmanlar otomobil sürücülerine araçlarının yağ değişimlerini zamanında yapmalarını önerir.

İşte bu noktadan sonra gerçekte bu katkı maddelerinin motora bir yararının olup olmadığı tartışılan bir konu olarak karşımıza çıkar.

Motor Yağı Katkı Maddeleri Yararlı mıdır?

Motor yağı katkı maddelerinin kullanılması yıllardır tartışma konusu olmuştur. Bu sorunun yanıtı ise kesin olarak ne "evet" ne "hayır" şeklindedir. Uzmanlar bu konuda son kararı her zaman tüketiciye bırakmış ve bunun içinde son sözü söylememiştir.  

Bir öneri olarak belirtecek olursak standart motor yağı halihazırda katkı maddeleri içerdiğinden, herhangi bir ek katkı maddesine gerek olmadığını düşünülebilir.

Motor Yağını Değiştirmezseniz Ne Olur?

Motor yağı adından da anlaşılacağı üzere aracın motorundaki tüm parçaların yağlanmasını sağlar. Parçalar yağ sayesinde sorunsuz bir şekilde çalışırken araç performansından hiçbir şey kaybetmez. Ancak siz düzenli olarak motorun yağını değiştirmezseniz bir süre sonra aracınızın motorunda onarılması güç ve maliyetli sonuçlar ortaya çıkar.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.07.2021

Performansı Artırmak İçin Yapılacak Modifikasyonlar

03.11.2020

Motor Suyu Biterse Ne Olur

18.10.2021

Çocuklarınızı Yol Güvenliği Konusunda Eğitin

11.06.2021

Türkiye’de Ehliyet Almak Zor mu