Motor Yağı Değişimi Hangi Sıklıkta Yapılmalı

ABONE OL
Motor Yağı Değişimi Hangi Sıklıkta Yapılmalı

Motor yağı her araç sürücüsünün en küçük sorumluluğu içerisinde yer alsa da araç için olmazsa olmazların başında gelir. Bunun için her aracın mutlaka belli kilometre sonrasında motor yağının değişmesi gerekir. Aracın motor yağının bakımı zamanında yapılması motor ömrünü uzatacağı gibi kaliteli motor yağı kullanılması durumunda performansta önemli ölçüde artacaktır

Motor yağının görevleri, pistonların yuvaları içerisinde rahat bir şekilde hareket edebilmesini sağlamaktır. Motor yağı eskidiğinde ya da azaldığında pistonların hareketleri zorlaşacak ve bu da motora zarar veren durumların oluşmasını sağlayacaktır.

Motor yağının değişimi esnasında dikkat edilmesi gereken birtakım önemli konular vardır. Örneğin motor yağını gereğinden fazla ya da az koymamak gerekir. Motor yağını fazla koyduğunuzda pistonlara binen basınç ve direnç daha fazla artar ve gereğinden fazla yıpranma olur.

Uzmanlara göre eskiden araba üreticilerinin önermiş olduğu sık motor yağı değişimi gereksiz. Günümüz teknolojisiyle üretilmiş olan arabalar motor yağı değişiminin sık yapılmasına ihtiyaç duymuyor. Bu nedenle otomobillerin kılavuzlarında hangi kilometreler arasında değişimin yapılması gerektiği belirtiliyor. Genelde benzinli araçlar 5.000 kilometrede yağ değişimine giderken dizel araçlarda bu süre 8.000–10.000’ e kadar gidebiliyor.

Motor Yağı Değişimi Ne Sıklıkta Yapılmalı?

Teknik açıdan baktığımızda otomobiller için önerilen 4 farklı motor yağı değişim periyodu bulunuyor. Bunlar şu şekilde belirlenmiş:

  • Her 1.600 km veya 6 ayda bir
  • Her 4.800 km’de bir
  • Her 8 bin ile 12 bin km’de bir
  • Her 16 bin ile 24 bin km’de bir

Yukarıda belirtilmiş olan 4.800 km’de bir motor yağı değişimi sık olarak kabul edilirken her 1.600 km’de motor yağı değiştirmek faydalı değil. Lakin bu değişimler genelde sürüş alışkanlıklarıyla da yakından ilgili olan bir durumdur. Bunu örnekleyecek olursak siz aracınızı sık olarak şehir içinde kısa mesafede kullanıyorsanız bu durumda her 1,600 km’de bir motor yağı değişimi faydalı olacaktır. Nedeni ise motor yağının gerektiği kadar kaynayıp ısınmayacağı ve çabuk bozulacağı ikincisi, motordaki yıpranmanın en yoğun olduğu zamanın ilk çalıştırma anı olması.

Sürüş teknikleriyle ilgili merak ettiğiniz her şeye https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.12.2021

Egzoz Sistemi ve Sorunların Giderilmesi

07.04.2021

Akü Kaç Yılda Bir Değiştirilmelidir

18.05.2021

Ehliyet Harcı Ne Kadar 2021

18.09.2020

Aracın Motorunu Kontrol Gerektiren 5 İşaret