Motor Teklemesi Nedir

ABONE OL
Motor Teklemesi Nedir

Düzgün çalışması için aracınızdaki her silindir motora doğru miktarda güç sağlamalıdır. Bir veya daha fazla silindir arızalandığında ve artık motora güç sağlamadığında tekleme meydana gelir. Motorunuzun tekleme yapmasının üç ana nedeni vardır.

Yakıt Karışımı Sorunları

Her silindir uygun yakıt ve hava karışımını gerektirir. Karışımda çok fazla hava varsa, "fakir yakıt" olur ve yavaş hızlanmaya, geri tepmeye veya başlamak için daha fazla boğulmaya neden olabilir. Hava az yakıt çok olursa bu durumda “zengin yakıt” meydana gelir. Bu da aracın yavaş hızlanmasına, aşırı ısınmasına ve sarsıntılı çalışmasına neden olur.

Ateşleme Sorunları

Teklemeye neden olan en çok ateşleme sistemi parçası bujiler ve ateşleme bobinleridir; Yanıp sönen bir kontrol motoru ışığı fark ederseniz bunları değiştirmeniz gerekebilir.

Düşük Sıkıştırma

Düşük sıkıştırma, düşük güç ve yavaş hızlanma ile sonuçlanır. Ayrıca araçta sallanma veya titreşime neden olabilir. Kapak contası sızıntıları, kötü valfler, pistonlardaki delikler veya kötü bir triger kayışı düşük sıkıştırmaya neden olabilir.

Motor Teklemesinin Belirtileri

Aracınız teklemeye başladığında muhtemelen motor kontrol uyarı işareti yanar. Motordan gelen koku ve ses değişikliklerini teklemenin en yaygın belirtilerinden bazılarıdır. Ancak bunların dışında belirtileri şunları içerebilir:

Hızlanma ve Rölanti Sorunu

Bir silindir tekleme yaptığında motor düzgün çalışmaz. Bunu büyük olasılıkla hızlanırken hissedersiniz. Bunun dışında araç rölantide de stop eder ya da devir düzensiz olur.

Titreşim: Hızlanırken veya rölantideyken kabinde titremeler olur.

Performans Kaybı: Bir motor teklemesi de güç kaybına neden olabilir.

Motor Sesi Farklı: Dikkatli dinlerseniz motordan farklı bir ses geldiğini fark edebilirsiniz. Bir veya daha fazla silindir tekleme yaptığında, motor sesi daha az güce sahipmiş gibi ses çıkarır.

Gaz Kokusu: Güçlü bir yakıt kokusu aracın içine gelebilir.

Motor Teklemesinin Sebebi Nedir?

Çok sayıda sorun motorun teklemelerine neden olabilir. Bu nedenle, tanı ve onarım için arabanızı bir servise götürmek en iyisidir.

En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:

  • Kötü bujiler
  • Kötü ateşleme bobinleri
  • Arızalı ateşleme kabloları
  • Kötü triger kayışı
  • Arızalı bir EGR valfi
  • Tıkalı yakıt filtresi
  • Kirli yakıt enjektörleri
  • Vakum veya conta sızıntıları
  • Elektrik sorunları

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Türkiye'de Araçların Uyması Gereken Yasal Hız Sınırları

02.03.2021

C Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

06.10.2021

Motor Ehliyeti Ne Kadar? Motosiklet Ehliyeti Ne Kadar

18.12.2020

2020'nin En İyi Sedan Arabaları