Motor Kulağı Nedir? Motor Kulağı Arıza Belirtileri Nelerdir

ABONE OL
Motor Kulağı Nedir - Motor Kulağı Arıza Belirtileri Nelerdir

Motor tekerleklere istenilen gücü aktarabilmesi ve bunu yaparken de dengede kalabilmesi için farklı bağlantılara sahiptir. Motor kulağı ya da başka bir anlamda motor takozu araca motoru sabitleyen bir parçadır. Boyutları ve şekli farklılık gösterse de tüm motor takozları aynı görevi yapar.

Motor ve şanzıman birbirine üç ya da dört motor kulağıyla bağlanır. Şanzımanı sabitleyen parça şanzıman kulağı olarak tanımlanırken motoru sabitleyen parça motor kulağı olarak isimlendirilir.

Standart bir araçta bulunan motor aracın içinden şaseye bağlanır. Bunun dışında da motorun sabitlenmesi için parçalar kullanılır ve bu sayede araç hareket halindeyken motorun kaymaması sağlanmış olur. Motor kulağının görev sadece motoru sabitlemek değildir. Motor hareketli parçalardan oluştuğu için bu parçalar hareket ettiğinde titreşim meydana getirirler. Motor kulağı ise bu titreşimleri engelleyerek aracın içindeki hissetmeyi azaltır.

Motor kulakları metal ve kauçuk malzemeler kullanılarak yapılır. Metal olan parça kuvvet ve torka dayanırken kauçuk parça titreşimlerin engellenmesini sağlar. 

Hidrolik motor kulakları biraz daha karmaşık yapıya sahiptir. bu parça kauçuk ve metalden yapılmıştır fakat içlerinde boş bölmeler bulunur. Bu boşluklara motorun titreşiminin azaltılması için gilikol ve hidrolik sıvısı doldurulur. Bu sıvılar motoru bir amortisör gibi korur. Pasif hidrolik takozlar kauçuk takozlara göre daha konforludur, fakat kauçuk malzemeye göre daha kısa ömürlüdür.

Toyota ve Honda gibi bazı otomobil markaları aktif vakum kontrollü motor bağlantıları kullanırlar. Bu parçalar tıpkı hidrolik motor kulakları gibi çalışırlar. Yalnız sıvı dolu bölmelerin yanı sıra vakum bölmeleri de vardır.

Motor Kulağının Ömrü Ne Kadar?

Motor kulakları bir aracın ömrü için çok önemlidir. Genelde 5–7 yıl arasında motor kulağı sorunları ortaya çıkmaya başlar. Şanzıman takozları ise daha uzun ömürlüdür. Motor kulakları ekstra bir bakım gerektirmez, doğru çalışmadıklarında ve arızalandıklarında değiştirilmeleri gerekir.

Motor Kulağı Arıza Belirtileri

  • Motor kulaklarındaki arızanın en belirgin şekli çatlaklardır. Kauçuk malzemenin içinde yırtılma ve ayrılma görünüyorsa değiştirilmeleri gerekir.
  • Araçta aşırı titreşimin olması motor kulağı sorununa işaret eder.
  • Motor aşırı şekilde hareket eder.
  • Aracın motorundan tıkırtı sesleri gelmeye başlar.

Ehliyet ve sürücü kursları ile ilgili merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

31.08.2021

Cepten Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır

07.03.2022

Lalapaşa Sürücü Kursları - Lalapaşa Ehliyet Kursları

20.04.2021

2022 Yeni Kasa Opel Astra İncelemesi

30.03.2020

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası