Motor Bloğu Nedir ve Ne İşe Yarar

ABONE OL
Motor Bloğu Nedir ve Ne İşe Yarar

Silindir bloğu olarak da bilinen motor bloğu, pistonlu bir motorda yanma işleminin gerçekleştiği tüm ana bileşenleri içerir. Genellikle bir alüminyum alaşımdan yapılır. İçerisinde silindirleri, bileşenleri, su soğutma sistemini ve karteri barındırır.

Metal yapısı, gelen ısıyı verimli bir şekilde entegre soğutma sistemine iletme gücü ve yeteneği verir. Radyatör suyu motor bloğuna geri pompalanmadan önce soğutur. Soğutma olmadan, motor hızla daha az verimli hale gelir ve tutukluk yapar. Su ceketi, genellikle dört, altı veya sekiz olan ve pistonları içeren motor silindirlerini çevreler.

Silindir kapağı motor bloğuna sabitlenir, eksantrik mili ile birlikte, pistonlar silindirler içinde yukarı ve aşağı hareket eder ve tekerlekleri hareket ettirecek olan krank milini döndürür.

Yağ karteri, motor bloğunun tabanına oturur. Bu rezervuar, motorun hareketli parçaları için yağlama sağlar ve seviyesi, otomobilin gösterge paneli aracılığıyla elektronik olarak veya motor bloğuna takılı bir seviye çubuğu kullanılarak kontrol edilir.

Motor yağı belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Bloğun tabanına oturan karter plus yoluyla veya bir vakum pompası ve yağ çubuğu deliğinden sokulan bir hortum kullanılarak yapılır.

Motor Bloklarıyla İlgili Sorunlar

Motor bloğu, arabanın ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmıştır, ancak bazen birtakım sorunlar meydana gelebilir. Aşağıdakiler yaygın olarak görülen motor bloğu arızalarıdır.

Harici Motor Soğutma Sıvısı Sızıntısı

Delik bir hortum veya su pompasındaki bir sızıntı buna neden olabilir. Bazen daha ciddidir ve motor bloğu aşırı ısınma veya donma nedeniyle kırılabilir.

Dahili Motor Soğutma Sıvısı Sızıntısı

Genellikle suyun motor yağına karışmasına izin veren hatalı bir contanın neden olduğu durumdur. Soğutma sıvısı genleşme tankında bir düşüş ve yağ doldurma kapağının altında kremsi şekildedir.

Gözenekli Motor Bloğu

İmalat işlemi sırasında kaynaklanan, dökümdeki boşluklar genellikle hiçbir soruna neden olmaz. Yine de bazen, contalarda ikincil sorunlara neden olurlar. Yeni bir conta takılmadan önce boşluğun doldurulması gerekir.

Gözenekli bir motor bloğu hakkında yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur, çünkü kalıplandığı günden itibaren hatalı olacaktır. Gözenekli bir bloktan kaynaklanabilecek herhangi bir sızıntı küçük olur ve üreticinin garanti süresi içinde ortaya çıkarsa motor ücretsiz olarak değiştirilir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.05.2021

P0740 Hatası Nedir

18.06.2021

Turbo Revizyonu Nedir

03.03.2022

Enez Sürücü Kursları - Enez Ehliyet Kursları

26.10.2022

HGS İhlali Geçiş Sorgulama Nasıl Yapılır