Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar

ABONE OL
Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar

Marşpiyel, bir otomobilin sağ ve sol tarafı ile ön ile arkasını tavanla bağlayarak aracın güvenli olmasını sağlayan önemli bir çelik parçadır. Marşpiyel tek parça olarak üretilmiş olduğundan dolayı aracın altının sarkmasını engeller. Bir otomobil için hayati öneme sahip olan bu parça olmazsa olmazlar arasında yer alır.

Marşpiyel Ne İşe Yarar?

Marşpiyel çelikten yapılmış olduğundan dolayı olası bir kaza anında sürücü ve yolcular kabin içerisinde daha güvenli bir şekilde tutar. Yeni model otomobillerde ise marşpiyelin yüksekliği ve dayanıklılığı daha fazla artırılmış bu sayede kaza sonrasında deforme olmayan bir kabin içi oluşturulması sağlanmaya çalışılmıştır.

Güvenlik açısından çok önemli olan bu parça, az önce de bahsetmiş olduğumuz gibi aracın altının sarkmasını engeller.

Marşpiyel Aracın Neresindedir?

 Otomobillerde standart olarak iki tane marşpiyel vardır. Bunlardan biri sağ diğeri ise sol marşpiyellerdir. Aracın kapısının hemen altından başlayarak her iki tekere doğru devam eder ve ön çamurluk ile arka çamurluğun başlayıp bittiği alanı kapsar. Marşpiyelin üzerinde metal ya da plastik parçalar olduğundan doğrudan görünmez. Ancak sürücüler genellikle bu parçalara da marşpiyel denildiğini düşünmektedir.

Marşpiyel Pası Nedir?

Marşpiyelde meydana gelebilecek en büyük sorun paslanmadır. Özellikle bozuk yollardan dolayı taş ve kum parçalarının aracın marşpiyeline zarar vermesi paslanmaya veya hasar görmesine neden olabilir. Eğer marşpiyellerde herhangi bir hasar veya paslanma tespit edilirse aracın güvenliği açısından bir an önce değiştirilmesi gerekir.

Marşpiyel Değişimi

Yukarıda bahsettiğimiz önemli nedenler doğrultusunda marşpiyel değiştirilmesi gerektiğinde bu işlem yetkili servis ya da sanayide yapılabilir. Marşpiyelin değişimi sonrasında boyama ve düzeltme yapılarak ciddi sorunların ortadan kaldırılması sağlanmış olur.

Marşpiyel Değişim İşlemleri

Aracın kapıları sökülerek zarar gören marşpiyel elektrikli testere ile kesilir. Hasarlı olan parça çıkarıldıktan sonra yeni parça kaynak yapılarak yerleştirilir. Son olarak yeni parçanın boyanması yapılarak işlem tamamlanmış olur.

Marşpiyel değişime ihtiyaç duymadan yalnızca tamir edilmesi gerekiyorsa bu durumda boyasız olarak göçük düzeltme işlemi de gerçekleştirilebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com  adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.12.2020

Uzun Süre Yatmış Araç Nasıl Çalıştırılmalıdır

09.03.2021

Araçların Otoyolda Uyması Gereken Kurallar Nelerdir

24.02.2021

Sapkın Sürücü Davranışları

05.04.2021

Borcu Olan Araç Muayeneden Geçer mi