Marş Motoru Nasıl Çalışır

ABONE OL
Marş Motoru Nasıl Çalışır

Anahtarı arabanızın kontağında çevirdiğinizde, motor çalışır ve ardından kranklanır. Kontağı çevirmek basit bir hareket gibi algılanır, ancak düşündüğünüzden çok daha karmaşıktır. Motora hava sadece dönüş yaptığı zaman girer, doğal olarak aracınızın motoru çalışmadığında hava girmiyor demektir. Hava olmadan da araçtaki yakıt maalesef yanmaz. Marş motoru ateşleme esnasında motoru çevirmekten sorumludur.

Marş Motoru Nasıl Çalışır?

Marş motoru elektrik motorudur. Kontağı “çalıştırmak” için çevirdiğinizde devreye girer ve motoru ters çevirerek havayı emmesine izin verir. Motorda, krank milinin ucuna kenar çevresinde halka dişli olan esnek bir plaka veya volan takılıdır. Marş motorunda, çember dişlinin oluklarına uyacak şekilde tasarlanmış bir dişli vardır bu dişliye pinyon dişlisi adı verilir.

Kontak anahtarını çevirdiğinizde, marş motoruna enerji verilir ve gövde içindeki elektromıknatıs devreye girer. Bu, pinyon dişlisinin takılı olduğu bir çubuğu dışarı iter. Dişli, volanla buluşur ve marş motoru döner. Bu, havayı emerek motoru döndürür ve yanma odasındaki yakıtı ateşleyerek buji tellerinden bujilere elektrik gönderilir.

Motor döndüğünde, marş motoru devreden çıkar ve elektromıknatıs durur. Çubuk bir kez daha marş motoruna geri çekilerek pinyon dişlisinin volan ile temasını keser ve hasarı önler. Pinyon dişlisi volanla temas halinde kalırsa, motor marş motorunu çok hızlı döndürerek hasara neden olabilir.

Marş Motorunun Görevi Nedir?

Marş motoru temel motor dişlisini çevirmek için ilk hareketi sağladıktan hemen sonra tekrar yuvasına girer. Eğer yuvasına geri dönmezse o zaman dişliler birbirine çarpar ve zamanla yıpranır. Bu süreklilik olması durumunda ise dişliler yanar ve değiştirilmesi gerekir. Bunun için aracınızın çalıştığı anda hemen kontak anahtarından elinizi çekmeniz gerekir.   

Start- stop düğmesine sahip olan otomobillerde bu sistem olmadığından dolayı böyle bir sorun yaşanmaz.  Otomobiller siz ilk hareketi yaptıktan sonra hareketi tamamlamak için programlanmıştır.

Marş Motoru Arızası

Eğer marş motoru içerisindeki dişliler birbirine tam olarak kenetlenmezse bu durumda arıza meydana gelebilir. Bu da rahatsızlık verici sesler anlamına gelecektir.

Akü ve marş motoru arasındaki bağlantıyı sağlayan kabloların eskimesi,

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

22.02.2021

İlk Yardım Eğitmeni nasıl Olunur ve Sorumlulukları Nelerdir

28.12.2020

Taksi Şoförü Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir

29.07.2021

Zayıf Akü Belirtileri Nelerdir

09.10.2020

Direksiyon Nasıl Tutulur, Koltuk Nasıl Ayarlanır