Marş Dinamosu Nedir, Nasıl Çalışır

ABONE OL
Marş Dinamosu Nedir - Nasıl Çalışır

İçten yanmalı motorların harekete geçirilmesini sağlayan parça, marş dinamosudur. Marş dinamosu elektriklidir ve kontak anahtarına bağlıdır.

Marş dinamosu motor ve şanzımanın yanına yerleştirilir ve akünün sağlamış olduğu elektrik enerjisini kullanır. Marş dinamosu kontak anahtarı, akü, marş rölesi, marş solenoidi ve volan dişlisi parçalarından oluşuyor.

Marş Dinamosu Nasıl Çalışır?

Marş dinamosunun çalışma prensibi oldukça basittir ve anlaşılabilmesi çok kolaydır.  Aracı çalıştırmak için kontağın çevrilmesiyle birlikte aküden alınan elektrik, marş rölesi adı verilen parçaya gönderilir. Bu röle solenoide akım gönderir. Solenoide ulaşan bu akım pinyon dişlisini harekete geçirir. İçten yanmalı motorun krank miliyle bağlantılı olan volan dişlisine bağlanıyor. Volan dişlisi krank milinin dönmesini sağlar, krank mili pistonların hareketini başlatır.

Marş Dinamosu Arızası Neden Olur?

Marş dinamosu otomobillerdeki diğer parçalar gibi zaman içerisinde arızalanabilir. Arızaya ise birtakım faktörler neden olur. Aşağıda marş dinamosunun arızasına neden olan faktörler belirtilmiştir.

Arızalı Devre

Marş sisteminde kablolar bulunur ve bu kablolardan herhangi biri kırıldığında kısa devre yapar ve arızaya neden olur. Marş selenoidinde bulunan sargıların yanması elektrik devresinin arızalanmasına neden olacaktır.

Zayıf şasi bağlantısı

Zayıf şasi bağlantısına sahip olan solenoid telleri marş motorunun tüm akımı emmesine ve solenoidleri çalışmamasına neden olur.

Kontak anahtarı arızası

Marş motorunun arızası ile kontak anahtarının arızası ortak belirtilere sahiptir, ancak bu iki arıza arasındaki farkı anlayabilmekte oldukça kolaydır. Kontağı çevirdiğinizde gösterge paneli üzerindeki yağ, fren ve akü ışıkları yanmazsa sorun anahtardadır.

Yağ veya Su Girişi

Marş dinamosu yağ ve suyla ısınmaya müsaittir, eğer araçta meydana gelen bir sızıntı olması durumunda arıza meydana gelebilir.

Marş Dinamosu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aracın kontağı çevrilmiş olmasına karşın motor çalışmaza problem büyük ihtimalle marş solenoidi veya dinamodan kaynaklanıyor demektir

  • Marş motorundan ses geliyor ancak motor çalışmıyorsa sorun elektrik kaynaklı olabilir.
  • Dinamoyu çalıştırırken gıcırdama sesi geliyorsa dinamoyu volana bağlayan dişlerin aşınmış olduğundan bahsedilebilir.
  • Motoru çalıştırırken duman çıkıyorsa sürekli akım beslenmesinden dolayı marş dinamosu aşırı ısınıyor demektir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.05.2021

Ehliyet Alma Yaşı Kaçtır

29.04.2021

HDI Motor Nedir

02.09.2022

Mustafakemalpaşa Sürücü Kursları – Mustafakemalpaşa Ehliyet Kursları

18.12.2020

2020'nin En İyi Station Wagonları