Maksimum Güç İle Maksimum Tork Arasındaki Fark Nedir

ABONE OL
Maksimum Güç İle Maksimum Tork Arasındaki Fark Nedir

Maksimum güç, motor tarafından üretilen beygir gücüdür. Maksimum tork, motor tarafından üretilen dönme kuvvetini belirtir.

Kataloglarda sıklıkla bulunan maksimum çıkış ve "maksimum tork ne anlama geliyor? Maksimum çıkış, motor tarafından üretilen maksimum gücü belirtir ve birim olarak beygir gücü veya PS şeklindedir.

Güç ve tork arasındaki ilişki "çıkış = tork x devir sayısı" dır. Bu sistemi bisikletle örnek verecek olursak pedala basma kuvveti torktur. Basama kuvveti ne kadar büyükse, yani tork ne kadar büyükse bisiklet o kadar hızlanır, dolayısıyla torkun hızlanma performansı ile büyük bir ilişkisi olduğu söylenebilir. Bir güç, torkun pedal dönüş sayısıyla çarpılmasıdır, bu nedenle güç ne kadar yüksekse, hızlanmak da o kadar kolay olur. Diğer bir deyişle çıktı, hız ile çok ilgisi olan bir göstergedir.

Benzinli motor, bir bütün olarak dizel motordan daha küçük bir torka sahiptir ve maksimum torkun çıktığı devir sayısı yüksektir, ancak maksimum gücü artırmak kolaydır ve maksimum hız da yüksek bir devire dönebildiği için daha hızlıdır. Dizel motor bir bütün olarak büyük bir torka sahiptir ve özellikle düşük dönüş hızlarında üretilen maksimum tork ile karakterizedir, bu nedenle dizel motorun çalıştırma sırasında akıcılık açısından daha avantajlı olduğu söylenebilir.

Bu arada, elektrik motoru, benzinli motor ve dizel motorun avantajlarına sahiptir, çünkü dönmeye başladıktan hemen sonra düşük hızda maksimum tork üretir ve motordan daha yüksek hıza kadar kullanılabilir. Bu motorun karakteristiğinin elektrik motorunun sorunsuz ve hızlı çalışması olduğu söylenebilir.

Dizel ve Benzinli Araçlarda Tork Etkisi

Torkun oluşturduğu etki dizel ve benzinli otomobillerin tercih edilmesine neden olur. Dizel bir aracın ekonomik olarak daha fazla tercih ettiği bilinir.Dizel bir araç düşük devirde yüksek torklara sahip olabilir. Hem kısa zamanda tağa geçme hissi hem de yakıt ekonomisinin bakımından tercih edilir.

Benzinli otomobillerde ise yüksek devirlere çıkılabilir, doğal olarak maksimum torka ulaşabilmek uzun zaman alır. Benzinli motorlar, dizel motorlara göre uzun yolda daha yüksek performans sağlar.

Otomobiller hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

İhsan

Merhabalar efendim. Emin olun teknik konuda çok faydalı ve herkesin anlayabileceği bir paylaşım olmuş. Teşekkür ediyorum.

Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.06.2022

Park Cezası Ne Kadar 2022 – Park Cezası Nereye Ödenir

21.01.2022

Seferihisar Sürücü Kursları - Seferihisar Ehliyet Kursları

12.03.2024

Kasko Sigortası Hasar Raporu Nasıl Alınır ve Nasıl Doldurulur

15.12.2021

Şişli Sürücü Kursları - Şişli Ehliyet Kursları