Lastik Yük ve Hız Endeksi Nedir

ABONE OL
Lastik Yük ve Hız Endeksi Nedir

Lastik satın alınırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bu önemli hususların başında ise lastik yük endeksi gelir. Lastik yük endeksi bir aracın hızlandığında lastiğin taşıyabileceği maksimum yükü ifade eder.

Lastik yük endeksini örnekleyecek olursak şu şekilde ifade edebiliriz. 215/45 / R17 94H sembollerinde H simgesinin önündeki 94 rakamı lastik yük endeksini ifade eder. Lastik yük endeksi tablosuna göre 94 rakamının karşılığı 670 kg’dır.

Bu değer lastik sayısıyla çarpıldığında aracın maksimum yükleme kapasitesini ifade eder.

Otomobil üreticileri otomobillerde takılması tavsiye edilen lastik ölçülerini belirtmiştir. Bu ölçülerin altında ya da üzerinde lastik seçmenin ise avantajları ve dezavantajları vardır.

Yüksek olan yük endeksinin avantajı rüzgara karşı daha yüksek araç dengesine sahip olmak, daha hassas direksiyon tepkisi ve daha iyi viraj alma gibi sayılabilir. Ancak bunun maliyet açısından, yakıt tüketimi ve konfor açısından dezavantajları da bulunmaktadır.

Mevsimsel Lastikler  

Üreticinin belirlemiş olduğu hız endeksinden daha düşük hız endeksine sahip olan lastiklerin yazlık lastik olarak kullanılması mümkün değildir. Kışlık lastiklerde ise durum daha farklıdır. Kış lastiklerinin hız endeksi ve bu lastiklerin kullanılmasına ilişkin olan kurallar AB yönergeleri tarafından düzenlenmektedir.

Lastik Seçiminde Hız-Yük Endeksi Önemli Midir?

Lastiklerde hız ve yük endeksi lastiklerin boyutuyla ilgili olmadığından genellikle sürücüler bu durumu göz ardı ederler. Ancak bir lastiğin hız endeksinin önemli olup olmadığını merak edenler için belirtelim. Lastik hız ve yük endeksi aracın maksimum hız ve bu hızda taşıyacağı yük sınırını geçmemesi gerekir. Eğer siz kullandığınız lastiğin genel özelliğini bilmiyorsanız ister istemez aracınıza dengesiz bir yük veya hız ekleyebilirsiniz. Bu da sürüş güvenliğinizi ve hayatınızı riske atmak anlamına gelecektir.

Otomobil üretici firmalar her aracın nasıl özelliklere sahip olması gerektiğini açık bir şekilde belirtmiştir. Belirtilmiş olan sınırlarda kullanılmaması halinde olumsuz etkiler ortaya çıkacaktır. Mesela yanlış seçtiğiniz bir lastik sürüşünüzü tehlikeye atacak veya sigorta şirketleri olası bir kazada sizi suçlu bulabilecektir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.06.2020

Samsun Sürücü ve Ehliyet Kursları

11.06.2021

Türkiye’de Ehliyet Almak Zor mu

29.04.2022

BE Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, BE Sınıfı Ehliyet Nedir

26.01.2023

Trafik Cezaları Siliniyor! 10 Bine Yakın Ehliyet İade Edilecek