Lastik Hız Endeksi Nedir, Lastik Sürüşü Nasıl Etkiler

ABONE OL
Lastik Hız Endeksi Nedir - Lastik Sürüşü Nasıl Etkiler

Otomobil kullanıyorsanız nasıl iç aksam ve motor hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyorsa lastikler hakkında da gerekli bilgilere hakim olmanız gerekir. Çünkü lastikler aracın yolla temasını sağlayan ve olası bir sorun yaşadığınızda aracınızın hareketini engelleyen en önemli parçaların başında gelir.

Lastikler otomobilin markasına ve modeline göre değiştiği gibi üreticiye göre de değişiklik gösterir. Ancak lastiklerde kullanılan bazı simgeler kesinlikle değişmez. Örneğin; lastik hız endeksi, yük kapasitesi ve lastik ebatları buna dahildir.

Yeni bir lastik almaya karar verdiğinizde ise bu bilgiler doğrultusunda tercihinizi yapmanız gerekiyor. Hem aracınızın güvenliği hem sizin güvenliğiniz için bu çok önemli bir konudur. Bu makalemizde de yukarıda bahsettiğimiz lastik hız endeksi ne demektir? Bu konu hakkında bilgiler verelim istedik.

Lastik Hız Endeksi Nedir?

Lastik hız endeksi bir lastiğin belirlenmiş olan yüklü haliyle yasal olarak sürülebileceği maksimum hızı ifade eder. Lastik hız endeksi mühendisler tarafından yapılan hız testleriyle belirlenmiştir. Yani lastiğin hız limitinin üzerine çıkmış olmanız fren performansını etkileyeceği gibi aracın yol tutuşu ve performansına da olumsuz etki sağlayacaktır. Hız endeks sistemi Avrupa’da standart olarak kullanılmaktadır. Ancak lastik üreticilerin araçlar ve yollar göz önünde bulundurularak yapmış olduğu kaliteli lastiklerde bu hız endeksi üzerinde yeni düzenlemelerin getirilmesini sağlamıştır. Örneğin; lastiklerin yumuşaklığı ve ısınma performansı hız endeksinin belirlenmesinde önemli bir etkendir. Bir lastiğin hız endeksi yükseldikçe daha yumuşak olur ve çabuk ısınır.

Lastik Hız Kodları  

Lastik hız endeksi genellikle sürücülerin bilmediği ya da ikinci plana attığı bir konudur, fakat aracın güvenli bir şekilde hareket etmesi isteniyorsa araçta doğru hız endeksine sahip olan bir lastiğin kullanılması gerekir. Örneğin; yeni bir set lastik alırken doğru lastik olması için aracın azami hızının üzerinde olması tavsiye edilir. Bir aracın hangi hız endeksine sahip lastik kullanması gerektiği, aracın kullanım kılavuzunda ya da aracın içindeki çıkartmada belirtilmiştir. Lastiklerin üzerinde hız kodları bulunur. Bu kodlar A1’de başlayarak A8’e kadar devam eder. A8’den sonra ise B harfiyle başlar ve bundan sonra Y harfine kadar gidebilir. A1 lastik kodu saatte 5 km hız yapabileceğini gösterir. Y kodu ise saatte 300 km hıza izin verir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

23.06.2020

K1 Belgesi Nedir ve Kimler Alabilir

16.06.2021

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? 2022

29.04.2020

Hatay Sürücü ve Ehliyet Kursları

31.05.2021

İlk Kez Ehliyet Nasıl Alınır? 2021