Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS) Nasıl Çalışır

ABONE OL
Lastik Basıncı İzleme Sistemi Nasıl Çalışır

Lastik Basıncı İzleme Sistemi (TPMS), sürücülerin araçlarının lastik basıncının normal olup olmadığını veya bir sorun olup olmadığını bilmelerini sağlayan önemli bir araçtır. TPMS, kontrol paneliniz aracılığıyla sizinle iletişim kuran yerleşik tanılama sisteminizin bir parçasıdır. Bu sistem, lastiğin hava basıncından bir veya daha fazlasının aracınız için önerilen ideal PSI'nın altına düşmesi durumunda sizi uyarmak için her bir lastiğinizdeki basıncı izler.

Otomobillerde Neden TPMS Var?

İlk olarak 1980'lerin başında çoğunlukla Avrupa'daki lüks araçlarda tanıtıldı. 1997'de ilk Amerikan arabası olan Chevrolet Corvette sistemini tanıttı. Yaklaşık 10 yıl sonrasına kadar TPMS gerekli değildi. 2000 yılında, lastik basıncı olaylarıyla ilgili ciddi yaralanma ve ölümlerin artması sonrasında yeni araçlarda bu sistem kullanılmaya başlandı.

Arabamda TPMS Var mı?

2008 ve sonrasında üretilen çoğu otomobil, hafif kamyon, lastik basıncı izleme sistemine sahiptir. TPMS'ye sahip araçlarda, lastikler, önerilen basıncın altına düşerse, aracın kontrol panelinde görüntülenen bir uyarı ışığı yanar.

TPMS Nasıl Çalışır?

TPMS için kullanılan iki tür izleme sistemi vardır: Doğrudan veya Dolaylı TPMS.

Doğrudan TPMS , her bir lastikteki hava basıncını ölçmek için tekerleğe yapıştırılmış bir sensör kullanır . Hava basıncı önerilen basıncın % 25'ini aştığında, sensör seviyeyi aracın dahili bilgisayarına iletir ve ışığın yanmasına neden olur.

Dolaylı TPMS, aracın ABS tekerlek hız sensörlerinin bir parçasıdır. Lastik basıncı düşük olduğunda, tekerlek diğer lastiklerden farklı bir hızda yuvarlanır. Aracın dahili bilgisayarı farkı algılar ve ön paneldeki ışığı yakar.

TPMS Neden Önemlidir?

Lastiklerinizin bakımı, yolda güvenliğiniz için çok önemlidir. Lastiklerinizin uygun şekilde şişirilmesini sağlamak, bakım için çok önemlidir. Fazla veya az şişirilmiş lastikler erken aşınmaya neden olur.

Aşırı şişirilmiş lastikler çekişi azaltır, aşınmayı artırır ve orta sırttaki aşırı aşınma nedeniyle yolla temas etmekte zorlanır. Yetersiz şişirilmiş lastikler, yolda güvenliğiniz için bir risktir, çünkü az şişirilmiş lastiklerle sürüş, ciddi kazalara neden olabilecek lastik patlamalarıyla sonuçlanan muazzam ısı yaratır. Lastik Nasıl Seçilir, Üzerindeki Rakamların Anlamları Nedir? Okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.04.2020

Ehliyet Randevusu Nasıl Alınır 2020 - Ehliyet İçin Randevu Alma

30.07.2021

Boksör (Boxer) Motor Nedir

08.06.2021

2022 Yılında Çıkması Beklenen Elektrikli Araçlar

27.04.2021

Türkiye’ye Tesla Ne Zaman Gelecek