Krank Mili Nedir, Krank Mili Ne İşe Yarar

ABONE OL
Krank Mili Nedir - Krank Mili Ne İşe Yarar

Krank mili, pistonların dikey hareketini bir aracı hareket ettirmek için gereken dönme hareketine dönüştüren bileşendir. Dönen krank milinin enerjisi, volan ve şanzıman sisteminden sonra tahrik milinden veya şanzımandan hareketi tekerlekle iletilir.

Krank mili, motorun alt kısmında yer alan, çelik veya demirden yapılmış ağır bir parçadır. Krank milinin merkez hattından zikzak şeklinde krank pimlerine bağlanan bağlantı çubukları vardır. Bu çubuklar pistonların tabanına bağlanır. Bu sistem, pistonların dikey hareketinin krank milini döndürmesini ve dönme enerjisi oluşturmasını sağlayan işlemi gerçekleştirir.

Krank mili eğirme enerjisinin yaratılmasından sorumluyken, aynı zamanda başka görevleri de yerine getirir. Volanın karşısındaki krank mili ucunda, tahrik kayışının bağlı olduğu bir kasnak bulunur. Bu kayış, krank milinin hareketini besler ve diğer öğelerin yanı sıra alternatör, klima kompresörü ve hidrolik direksiyon pompası dahil olmak üzere motorun önünde bulunan bileşenlere güç sağlar.

Krank milinin hareketi, triger kayışı aracılığıyla silindirlere yakıt ve hava sağlar. Krank mili ve eksantrik milinin hareketinin senkronizasyonu, bir motorun performansı için kritik öneme sahiptir.

Krank mili ağır ve sağlamdır. Aşırı bir kuvvete ya da basınca maruz kalmadıkça kırılması veya çatlaması söz konusu değildir. Ancak, böyle bir durum meydana gelirse bu durumda işler çok kötü motorun komple sökümü ve tamiri, hatta motor değişimi gerektirebilir. Bu nedenle bir sürücünün aracında asla karşılaşmak istemeyeceği bir durumdur.

Krank milinin performansı için kritik olan faktörlerden birisi de kendisine bağlı olan bileşenlerden herhangi birinin arızalanmasıdır. Bileşenlerden herhangi birinde sorun olursa bu ciddi hasarlara yol açabilir. Sorunun erken teşhis edilmesi ise onarım maliyetlerini düşürecektir.

Krank Mili Contası

Tüm hareketli parçalarda olduğu gibi, krank milinin düzgün çalışmasını sağlamak için bir yağlayıcı gereklidir. Krank milinin contası çatlar veya kırılırsa bu durumda yağ kaçakları meydana gelir ve bu soruna müdahale edilmezse parçalar birbiriyle sürtüneceğinden dolayı ısı meydana gelir ve diğer parçaların zarar görmesine neden olur.

Harmonik Dengeleyici Sistem

Harmonik dengeleyici sistem krank milinin kasnak ucunda bulunur ve motor titreşimlerini absorbe edecek şekilde tasarlanmıştır. Arızalı olması halinde ortaya çıkan titreşim ve sarsıntı, krank miline ve ona bağlı diğer bileşenlere zarar verebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.08.2021

Ehliyet Yenileme Ne Zaman Son? 2022

02.03.2021

B Türü Yetki Belgeleri ve Alma Şartları Nelerdir

22.02.2022

Ehliyet Sınavında Çıkmış Sorular mı Çıkıyor

19.05.2020

Kütahya Sürücü ve Ehliyet Kursları