Krank Mili Bozulursa Ne Olur

ABONE OL
Krank Mili Bozulursa Ne Olur

Daha önceki makalelerimizde de belirttiğimiz gibi krank mili içten yanmalı motorların tamamında vardır. Hatta motosiklet, kamyon ve tekne gibi araçlarda da krank mili bulunur. Bunun için krank mili bir motorun en hayati parçaları arasında yer alır. Krank milinin sağlıklı kalması için yağa ihtiyacı vardır. Krank mili için yapılabilecek teknik açıklama ise doğrusal hareketi dairesel harekete çeviren parçadır denilebilir.

Motor içerisinde bulunan pistonlar aracın çalıştırılmasıyla birlikte ileri ve geri doğru hareket ederler. Pistonlar krank miline bağlıdır ve birinin hareketi diğerinin de harekete geçmesine neden olur. Bunu örnekleyerek açıklarsak şu şekilde anlatmak doğru olacaktır.

Pistonların harekete geçmesiyle birlikte 1. Piston aşağı doğru itilir ve bu esnada krank mili de hareketini alır. 2. U’ya bağlı olan parça ise birinci parçanın ortaya çıkarmış olduğu hareket ile yukarı doğru itilmeye başlar. Krankta gücün bitmesiyle 2. Piston hareketi üçüncü pistonun da etkilenmesine neden olur. Kısacası araç çalıştığı süre içerisinde bu işlem bir döngü şeklinde hatasız bir biçimde devam eder. Yani pistonun her hareketi krank milinin de dönmesine neden olur.

Yukarıda motor içerisindeki krank mili ve pistonların hareketini basit bir şekilde ifade ettik. Peki, bu parçalardan krank mili bozulursa motor nasıl bir durumla karşı karşıya kalır?

Krank Milinin Bozulması

Bu noktadan sonra ise konunun en dikkat edici bölümü gelmiştir. Motor içerisinde hareket eden tüm parçalar zamanla sürtünmeye maruz kalarak yıpranmaya başlar. Birbirine sürten iki parça yüksek bir ısı ortaya çıkarır ve bu sayede metalin şekli bozulmaya başlar. Bunun içinde ısının azaltılması için motor yağı kullanılır.

Motor yağının az olması krank milinin zarar görmesine neden olur ve bu da aracın motoru için sağlıklı olmayacağı gibi onarımı yüksek maliyetler gerektiren sonuçları ortaya çıkarır.

Yağ krank mili için en önemli ihtiyaçların başında gelir. Motorunuzu yeterince yağlamaz ya da yağ bakımını aksatırsanız bu durumda aracınızdan beklediğiniz performansı yakalayabilmeniz de mümkün olmayacaktır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.05.2021

Ehliyet Yenileme Harcı ATM'den Nasıl Yatırılır

04.05.2023

Uzun Yol Şoförü Nedir? Uzun Yol Şoförü Nasıl Olunur

24.12.2021

Egzoz Sistemindeki Paslanmayı Nasıl Önlersiniz

10.03.2021

Hangi Araçlara LPG Takılması Uygundur