Kompresyon Testi Nedir, Nasıl Yapılır

ABONE OL
Kompresyon Testi Nedir, Nasıl Yapılır

Otomobiller her ne kadar yüksek teknolojiye sahip olsalar da kullanılan parçalar zaman içerisinde eskir ya da yıpranır. İçten yanmalı bir motor yanma odasındaki buharlaşmış olan yakıtı sıkıştırıp güç elde eder.

Piston segmanları ya da silindir kafası bileşenlerini içeren hayati parçalar ise zamanla yıprandıklarından dolayı yakıtı ve havayı etkin bir şekilde kullanamaz ve bu durumda sıkışma azalır. Kompresyon testi ise motordaki arızaları teşhis etmek ve onarabilmek için önemlidir.

Kompresyon Testi Nedir?

Kompresyon, sıkıştırma basıncı demektir. Kompresyon testinde yapılan işlem ise aracın motorunun içindeki parçaların durumunun öğrenilmesi sağlanır. Eğer otomobiliniz istediğiniz gibi çalışmıyorsa o zaman bahsetmiş olduğumuz bileşenler yıpranmış ya da yıpranmaya başlamış demektir.

Motor içerisinde bulunan emme, egzoz subapları, yuvaları ve silindir contaları gibi parçalar zaman içerisinde aşınarak basıncın kaçmasını sağlar. Bu da motorun daha fazla yakıtla daha az güç sarf etmesi anlamına gelecektir.

Kompresyon ölçümü PSI türünden yapılır. Her motorun farklı sıkıştırma seviyesi vardır ancak üretici tarafından % 10’luk bir kayıp normal olarak kabul edilir.

Kompresyon Testine Ne Zaman İhtiyaç Duyulur?

Eğer aracınızda aşağıda bahsedeceğimiz sorunlar yaşamaya başlamışsanız bu durumda sorunun tespit edilebilmesi için kompresyon testi yaptırmanız gerekir.

  • Egzozdan suman çıkarsa
  • Araç güç kaybı yaşarsa
  • Sürüş sırasında motor titrerse
  • Araç olması gerektiğinden daha fazla yakarsa
  • Motor yağ eksiltiyorsa,
  • Motor aşırı şekilde ısınıyorsa,

Kompresyon Testi Nasıl Yapılır?

Piston segmanları, subap yuvaları ve diğer kritik bileşenler, motorun içinde istenilen sıkıştırma oranına ulaşabilmek için ısındıkça genleşebilecek şekilde tasarlanmıştır. Bunun için aracınız soğuksa 5–10 dakika boyunca ısıtmalısınız ve ardından 10 dakika bekleyip motorun ılık olmasını sağlamalısınız. Soğuk bir motorda test başarılı sonuçlar vermeyebilir.

Bu test esnasında sıcak parçalara dokunacağınızdan dolayı elinize eldiven geçirmeniz faydalı olacaktır. Bu sayede söküm esnasında güvende olursunuz.

Test işlemi sırasında yakıt ve yağ sıçramaz, fakat yine de tedbirli olmanız gerekir.

Testin tamamlanması için motorun durdurulması gerekir. 

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

18.10.2021

2022 Ford Focus Vagon İncelemesi

31.08.2021

Cepten Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır

18.12.2020

Türkiye’de Arabayla Gezilecek En Güzel 6 Rota

18.10.2021

Gaz Kelebeği Konum Sensörü Nedir