Kol Dayama - Kolçak Nedir

ABONE OL
Kol Dayama - Kolçak Nedir

Kolçaklar yani kol dayama sistemleri otomobillerde bazen standart bazen de sonradan yapılan bir özelliktir. Sürücünün ve yolcuların konforlu bir yolculuk etmesini sağlamak için geliştirmiş olan bu sistemler bazen ön iki koltuk arasında bazen arka koltukta bazen de her iki koltuk arasında birden olabilir.

 Sürücü için birçok avantaj sağlayan kolçakların küçük bir sandık görevi yapmasından dolayı içerisinde sürekli kullanılan parçaların konulması da mümkündür. Örneğin aracın ruhsatı içerisine konulabilir.

Arkada bulunan kolçaklar arka koltuk yaslanma alanına gömülü olduğundan dolayı oturma ve kullanma konusunda pratiklik sağlar. 

Kolçak Modelleri

Kolçaklarda modelleri montajlı ya da montajsız olabilir. Montajlı olan modellerin sağlam olabilmesi için araç içerisinde iki koltuk arasındaki mekanizmaya bağlanması sağlanır. Montajlı olan kolçaklar genelde plastikten yapılır ve istendiği zaman sökülüp takılma özelliğine sahiptir. Aracın iç dizaynına uygun olan renklerde üretilebilir.

Kolçakların en konforu yolu uzun yolculuklarda vites değişimini daha pratik hale getirmeyi sağlamasıdır. Sürücü dirseğini kolçağa koyarken elini vites topuzundan rahatlıkla kavrayabilir. Otomatik araçlarda ise kolçak sadece kol dayama maksadıyla kullanıldığı için sürücünün konforunu daha da artırır.

Lüks araçlarda bulunan modeller genelde araçta orijinal olarak bulunur. Aracın ön konsolundan arkaya doğru gelen bu parça tam bir bütünlük sağlar ve aracın iç dizaynın daha estetik ve şık görünmesine imkan sağlar.

Kolçakların sabit olan modelleri de vardır kaldırılabilir modelleri de. Genelde kaldırılabilir modeller üretilmiş olduğundan dolayı kolçak bulunduğu yerde monte edilir haldeyken yukarı kaldırılarak iki koltuk arasındaki boşluğu doldurur ve öndeki bütüncül yapının bozulmamasını sağlar.

Montajlı Kolçaklar

Kolçak modellerinde üst bölüm sürücü ve yolcunun konforunu bozmamak için sünger ve deri ile kaplanmış olduğu gibi sünger ve kumaşla kaplı da olabilir. Aracın rutin iç temizliği sırasında uygun ürünlerin kullanılmasıyla kullanım ömrü daha da uzatılabilen bu parça zarar gördüğünde farklı bir model ya da aynı modelle değiştirilebilir.

Kolçaklar araç içerisinde hem estetiğe hem de konfora özen gösteren sürücülerin tercih ettiği en önemli aksesuarlar arasında yer alır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.01.2022

İyi Bir Sürücü Olmanın Püf Noktaları

14.07.2021

Şasi Ne Demek, Elektrikli Araçlarda Şasi Var mı

28.12.2020

Trafikte Sağa Dönüş Nasıl Olmalı

13.07.2021

Araba Anahtarı Dönmüyorsa Sorun Ne Olabilir