Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır

ABONE OL
Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır

Yazın sonlarına geldiğimiz ve sonbaharın kapılarını araladığı şu günlerde artık sürücülerde kış koşullarını düşünmeye başladı. Birçok sürücü aracını kışa hazırlamaya çalışırken ilk kez araç almış ya da daha önce kış lastikleri konusunu düşünmemiş olan sürücülerde kışlık lastiklerin ne zaman takılması gerektiğini merak etmeye başlamıştır.

Bizde bu yazımızda kışlık lastik ne zaman takılır? Açıklamak istedik ancak isterseniz kışlık lastiklerin yazlık lastiklerden ya da mevsimlik lastiklerden farkı ne onu anlayalım.

Kışlık Lastiklerin Farkı Nedir?

Kışlık lastikler adından da anlaşılacağı gibi buz ve kar gibi zorlu zeminlerde kullanılabilmek amacıyla tasarlanmıştır. Havalar +7 derecenin altına düştüğünde zeminin ıslak veya kuru olmasına bakmadan kışlık lastiklerin takılması gerekir. Kışlık lastiklerin amacı sert hava koşullarında sürüş güvenliğini artırmaktır. 

Türkiye’de Kışlık Lastik Ne Zaman Takılır?

Türkiye’de kışlık lastiklerin takılması 1 Aralık itibariyle zorunludur. Yasal zorunluluğu bulunmayan araçların ise kışlık lastik takması konusunda bir tarihi yoktur. Bu tip araçlar bölgeye ve iklime göre kışlık lastiklerini taktırabilirler.

Aslında kışlık lastik takılmasıyla ilgili durumu bir zorunluluk olarak değil de güvenlik olarak değerlendirmek çok daha doğru olacaktır. Çünkü yazlık lastikler yapıları gereği buzlu ve soğuk zeminde kendisinden beklenen performansı gösteremeyeceğinden dolayı duruş mesafesini uzatacaktır. Bu da beklenmedik bir anda kazaya neden olabilecek durumları ortaya çıkarabilir.

Kışlık lastikler 1 Aralık itibariyle takılması gerekiyor fakat bu lastiklerin 1 nisan itibariyle de yazlık lastiklerle değiştirilmesi önemlidir. Zira kışlık lastikler kışın ne kadar iyi yol kavrayabilirse sıcak havalarda da kavrama o kadar düşük olacağı gibi aracın yakıt performansını da artıracaktır. Kışlık lastiklerin diş yapısının bozulmaması da çok önemlidir. Derinlik yazın asfaltın sıcak olmasından dolayı eksileceği gibi lastikler arasındaki kanallarında bozulmasına neden olacaktır.

Hususi Otomobillerin Kış Lastiği Taktırma Zorunluluğu Var mı?

Kışlık lastik zorunluluğu yalnızca ticari araçları kapsayan bir durumdur. Bu nedenle ister şehir içi olsun ister şehirler arası tüm ticari araçların kışlık lastik takması gerekir. Hususi otomobillerde ise kışlık lastik takma zorunluluğu yoktur. Buradaki karar valiliğe bağlı olarak değişebilir. Valilik hava şartlarını göz önünde bulundurarak hususi otomobillere de kışlık lastik zorunluluğu getirebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.12.2022

İkinci El Araç Hasar Kaydı Nasıl Öğrenilir?

16.06.2021

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? 2022

25.01.2021

Sürüş Esnasında Yanlışlıkla Geri Vitese Takarsanız Ne Olur

16.06.2021

2022 Direksiyon Sınav Kuralları