Kış Lastiği

ABONE OL
Kış Lastiği

Otomobilin zeminle tek bağlantısı olan ve otomobili kontrol altında tutup onu taşıyan lastikler araçların en önemli parçalarından biridir. Otomobili hayatta tutan lastiklere ne yazık ki ülkemizde gerekli özen gösterilmiyor. Kullanıldığı süre boyunca her zaman maksimum performans beklenen lastiklerden gürültü çıkarmamaları, frenlemede hatasız olmaları, yol tutuşta mükemmel olması bekleniyor. Fakat lastiklerin hava koşullarıyla da mücadele ettikleri göz ardı ediliyor. Nasıl ki insanlar hava koşullarına göre bot, sandalet, spor ayakkabı, terlik tercihi yapıyorsa aynı şeye araçlarımız da ihtiyaç duyuyor. Lastikler bu değişime özellikle farklı mevsimlerde ihtiyaç duyarlarken ülkemizde ve dünyada kış lastiğiyle ilgili düşülen en büyük yanılgılardan biri yalnızca karlı havalarda kullanmak gerektiğinin düşünülmesidir. Yaz lastikleri en az 7oC’de kullanılmak üzere tasarlanmışken hava sıcaklığı bu derecenin altındayken bu lastiklerden maksimum performans alınamaz. Yine ıslak, kaygan hatta buzlu zeminlerde yaz lastikleri özellikle frenleme konusunda en yüksek performansını veremezken güvenli sürüş konusunda sorun yaşatır. Bu yüzden hava sıcaklığı 7oC’nin altına düştüğünde kış lastiklerini takmak sürüş güvenliğini artıracaktır.

   2009 yılında Avrupa Birliği tarafından kış lastiğinin tanımı yapılmıştır. Buna göre kış lastiği; “kar koşulları altında araca hareket kazandırmak ve bu hareketin sürekliliğini korumak için; sırt deseni, hamur yapısı veya bileşeni özel olarak normal bir lastikten (yaz lastiği) daha iyi performans göstermek üzere tasarlanmış lastik” olarak tanımlanmıştır. Bu tanım dışında kış lastiğinin sahip olması gereken özelliklerden biri de ıslak zeminde tutunma kuvvetidir. Kış lastiğinin Islak zeminde tutunma kuvveti 1,1 olmalıdır. Yaz lastiğinde bu değer 1’iken bu değer kış lastiğinin ıslak zeminde tutunma oranının yaz lastiğinden yüzde 9 fazla olması anlamına gelmektedir.

 Tüm bu sebeplerden ötürü 1 Aralık 2018 tarihi itibariyle, 1 Aralık- 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği kullanmak yolcu ve eşya taşıyan araçlar için yasal bir zorunluluk haline gelmiştir. Lastik dişleri 1.6 mm altında olan lastikler değişmeli ve mutlaka lastik yanaklarında kış lastiği logolu kış tipi lastiklerin kullanılması gerekmektedir. Bunun dışında kalan araçlar için yasal bir zorunluluk olmasa da daha güvenli sürüş için mevsimsel şartlara uygun lastiklerin kullanılması tavsiye edilmektedir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.05.2021

Dizel Motor Neden Fazla Yağ Yakar

26.11.2020

Sürücü Kursları Direksiyon Derslerine Devam Edecek

02.04.2024

Chery'nin Yeni SUV Modeli Tiggo 4 Pro Türkiye’ye Geliyor

21.05.2021

Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır