Kış Aylarında Araç Kliması Nasıl Kullanılmalı

ABONE OL
Kış Aylarında Araç Kliması Nasıl Kullanılmalı

Klima otomobillerde en çok ihtiyaç duyulan bileşenlerden biridir. Yazın sıcaktan bunalan sürücülerin yardımına koşan klimalar, kış aylarında da aracın içerisini sıcak tutar.

Araç Klimasının Önemi

Klima gücünü motordan alan, gaz boruları ve klima radyatöründen oluşan bir parçadır. Uzun yolculukların vazgeçilmezi olan klimalar havanın şartlarına göre aracın içerisindeki hava dengesini sağlar.

Klimanın Çalışma İlkeleri

Klimalar iç mekanda soğutma ve ısıtma görevi yaparlar. Belirli bir basınç altında tutulan sıvı halindeki akışkanın istenilen sıcaklıkta buharlaşması ve buhar halden yeniden sıvı hale dönüşmesi şeklinde çalışır.

Sıvı haldeki materyale olan basınca birlikte ısı nemlendirilerek gaz faz dönüştürülür ve bu işleme faz değişimi denir.

Klima içerisinde bulunan gaz bir kompresör yardımıyla emilip sıkıştırılır ve sıvılaştırılır. Klimaların çalışma prensibini termodinamiğin ikinci kanunu açıklar. Klimalarda kullanılan özel kimyasal bileşenler buharlaşma sağlayarak bu faz dönüşümünün özelliğinden yararlanır. Kapalı bir bobin sistemi ile buharlaşan akışkan yeniden yoğunlaşarak bir döngü halinde çalışır.

Sürücüler genellikle kışın klimadan ziyade fan sistemini kullanarak aracı ısıtmayı tercih ederler. Her ne kadar bu doğru olsa da klimaların daha uzun ömürlü çalışabilmeleri için kışında çalıştırılması gerekir.

Kışın aracın klimasını çalıştırdığınızda fonksiyonunda da kayıpların önüne geçmiş olursunuz.

Soğuk Havalarda Araç İçi Nasıl Isıtılır?

Araç klimalarının belli periyotlarda çalıştırılması klimanın devir daim yapması için önemlidir. Kışın klimaların haftada bir kez dakika boyunca çalıştırılması sağlıklı olur. Bu şekilde klima contalarının kurumasının da önüne geçilmiş olur.

Aracın klima peteklerinin mevsim geçişlerinde mutlaka temizlenmesi gerekir. Bu sayede peteklerdeki olası çamur ve çevresel atıklar uzaklaştırılmış olur. Bu şekilde yapıldığında yazın klimadan alınacak olan performans daha yüksek olacaktır.

Kışın özellikle sabah saatlerinde araçların camları buzlanır ya da buğulanır. Sabah aracı çalıştırdığınızda 10 dakika boyunca klimanın açık kalması hem klima için hem içerinin sıcaklığı için hem de camdaki buz ya da buğunun çözülmesi için önemlidir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.10.2023

Karayolundaki Mavi Trafik İşaretleri ve Anlamları

15.01.2021

Yaya Geçidi Ne Demek

02.07.2021

Kalitesiz Yağ Filtresi Kullanırsak Ne Olur

18.06.2021

Turbo Revizyonu Nedir