Kimler Psiko-Teknik Belgesi Almak Zorundadır

ABONE OL
Kimler Psiko-Teknik Belgesi Almak Zorundadır

Ticari araç sürücülerinin psiko-teknik belgesi alması zorunludur. Bu belge almadan ticari ehliyet alabilmek söz konusu değildir. Düzenlemeye göre ticari araç kullanan her sürücünün 5 yılda bir psiko-teknik testinden geçmesi gerekir.

Psiko-Teknik Raporu Nedir?

Psiko-teknik raporu sürücünün bedensel ve psikolojik durumunun araç kullanmaya elverişli olup olmadığını gösteren bir rapordur. Simülatörde 1 saatlik bir süreyle yapılan bu testten olumlu sonuç alan şoförlere belgeleri verilir. Kısacası psiko-teknik raporu için ticari araç kullanabilir raporu demek yerinde olacaktır.

Psiko-teknik belgesi Sağlık Bakanlığının denetiminde olan kurumlar tarafından verilir. Bunun için bu belgeyi rastgele bir yerden alamazsınız. Belgeyi alabilmek için yapılan testin içeriğinde sürücünün zihinsel özellikleri yani algılaması, dikkati, hafızası, muhakeme yeteneği, psiko-motor yeteneği, göz, el-ayak koordinasyonu, risk alma, saldırganlık, sorumluluk, öz kontrol gibi davranışlarına bakılır. Eğer sürücü bu değerlendirmeden başarılı geçemezse belge alamaz.

Psiko-teknik belgesi sadece ticari araçlar için değil aynı zamanda herhangi bir cezadan dolayı ehliyetleri elinden alınan sürücüler içinde geçerlidir. Örneğin alkol nedeniyle ehliyetine el konulmuş olan bir sürücü kendisine verilen ceza süresi sonunda bu belgeyi almak zorundadır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz değerlendirme neticesine göre ehliyetini tekrar alabilir.

Psiko-teknik raporunun ticari araçlar için istenmesinin en önemli nedeni özellikle uzun yolculuklarda ya da şehir içerisinde sürücülerin insan taşımasından kaynaklanmaktadır. Araç kullanmak sadece sizi ilgilendiren bir konu değildir. Araçta ister yolcu taşıyor olun isterseniz tek başınıza olun diğer araçları ve yayaları düşünmek zorundasınız. Eğer siz ticari bir araç kullanıyor ve muhakeme yeteneğinizi kaybetmişseniz araç kullanmak hem sizin için hem de çevrenizdekiler için büyük bir risk ve tehlike demektir.

Karayolunda bir faciaya neden olmamak için her 5 yılda alınması gereken bu zorunlu belge güvenli bir sürüş için çok önemlidir.

Psikoteknik Belgesi Hangi Durumlarda İstenir?

  • Yasal herhangi bir nedenden dolayı ehliyetine el konulmuş kişilerin ehliyeti geri alabilmeleri,
  • Sürücü olmasının uygun görülmediği kişilerin belirlenmesi,
  • Sürücü mesleğini devam ettiren kişiler,
  • Profesyonel sürüş gerektiren araç kullananlar,

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.10.2020

HES Kodu Kendi Aracımla Seyahat Ederken Gerekir mi

18.10.2021

Öndeki Aracı Geçmek İçin Kurallar

18.12.2020

2020'nin En İyi Sedan Arabaları

01.06.2023

İş Makinesi Almak İçin Gerekli Evraklar