Kayıp Araç Ruhsatı Nasıl Çıkarılır? 2022

ABONE OL
Kayıp Araç Ruhsatı Nasıl Çıkarılır - 2022

Ruhsat bir aracın kimlik kartı gibidir. Bunun için trafikte seyir halinde olan her aracın ruhsatının olması ve bu ruhsatında mutlaka araçta bulunması gerekir. Eğer araçta ruhsat bulunmuyorsa ya da araç ruhsatı yoksa bu durumda ceza uygulanır. Dolayısıyla cezayla karşı karşıya kalmamak için mutlaka ruhsatın tekrardan çıkarılması gerekir.

Ruhsat Çıkarma İşlemleri 2022

Aracınızın ruhsatı kaybolduğunda yapmanız gereken işlemler şu şekildedir:

Öncelikli olarak kendinizi güvene almanız gerekiyor. Çünkü kayıp ya da çalınmış bir ruhsatla farklı işlemler yapılabilir ve bundan siz sorumlu tutulabilirsiniz. Yapmanız gereken en yakın il veya ilçe emniyet müdürlüğüne gitmek ve ruhsatınızın kayıp olduğuna dair bilgilendirme yapmak. Bu sayede ruhsatınız farklı amaçlarla kullanılmış olsa da siz yasal bildiriminizi yapmış olursunuz.

Durum emniyet müdürlüğüne bildirildikten sonra gazete ilanı verebilirsiniz. Bu hukuki sorumluluğunuzu üzerinizden atabilmeniz açısından önemlidir. Durumu bildirdikten sonra artık yeniden çıkarma işlemlerine başlayabilirsiniz.

Araç ruhsatını çıkarmak için bazı evrakları hazırlamanız gerekiyor. Bunlar arasında en önemlisi ise aracınızın muayenesi gelir. Eğer aracınız yakın zamanda muayene yapılmışsa o zaman süreciniz biraz daha kısalacaktır. Eğer aracınızın muayene zamanı gelmiş ya da az kalmışsa bu durumda sizden aracınızı yeniden muayeneye götürmeniz istenebilir. Tabi o zaman süreç biraz daha uzun ve yorucu olacaktır.

Araç Ruhsatının Kaybolması Durumunda Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Aracınızın ruhsatını kaybettiğinizde aşağıdaki belgeleri temin ederek başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

  • Ruhsatın tekrar çıkarılması konusunda yetkili olan bir vekaletname,
  • Karakol tutanağı
  • Motor ve genel muayene tespiti
  • Trafik sigortası yapıldığını gösterir belge.

Bu belgelerle birlikte emniyete gittiğinizde işlemleriniz başlatılacak ve araç ruhsatınız hazırlanarak size teslim edilecektir.

Ruhsat Neden Önemlidir?

Girişte de belirttiğimiz gibi bir aracın ruhsatı o aracın kimliğidir. Ruhsata bakılarak üzerindeki bilgilerden yola çıkılıp araç hakkında gerekli olan tüm bilgiler elde edilebilir. Ruhsatın bir bölümünde aracın sahibiyle ilgili bilgiler yer alırken diğer tarafında araçla ilgili bilgiler yer alır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.06.2021

Eski Ehliyetlerin Değişim Süresi Uzatıldı mı? 2022

08.06.2021

Ehliyet Sınav Soruları 2022

30.03.2020

Trafik Adabı Dersi

07.07.2021

Uzun Yol Şoförünün Yanında Olması Gerekenler