Kasko Sigortasında Tazminat ve Tazminat Ödemeleri Nasıl Olur

ABONE OL
Kasko Sigortasında Tazminat ve Tazminat Ödemeleri Nasıl Olur

Kasko sigortası, kişinin kendi aracında meydana gelen bir hasarın karşılanmasını sağlayan güvencedir. Bunun için her otomobil sahibinin araç satın aldıktan sonra olası kaza ihtimalini de düşünerek kasko sigortası yaptırması faydalı olacaktır.

Aşağıda kasko sigortası yapıldığında tazminat ve tazminat ödemelerinin nasıl yapıldığına dair bilgi yer almaktadır.

Kasko Sigortasında Tazminat

İlk kez kasko sigortası yaptıracak bir araç sahibinin kasko sözleşmesi yaparken dikkat etmesi gereken en önemli konu sigorta bedelinin sigorta değerine eşit olmasıdır.

Sigorta bedeli hazırlanan poliçede yazılı olan rizikonun gerçekleşmesi durumunda sigortacının ödemeyi taahhüt ettiği tutarı kapsar. Tazminat ödemesinin söz konusu olduğu durumlarda sigorta değeri riskin gerçekleştiği anda belirlenir. Sigortalı kıymetinin rayiç bedeli olarak belirlenir. Tazminat tutarı poliçede belirlenen tutardan yüksek olması durumuna aşkın sigortası denir. Bu durumda da sigortalının azami sorumluluğu gerçek değerle sınırlıdır.

Bir de bu durumun tam tersi vardır. Sözleşmede yazan rayiç değerden düşük tespit edilen riziko durumlarından da eksik sigorta söz konusudur. Bu tarz durumlarda da sigortacı daha az tazminat öder. Tarafların bu tarz durumlarda mağdur olmaması için yani eksik veya aşkın sigortası durumu söz konusu olduğunda taraflar bilirkişiden yararlanır ve bilirkişinin tespit ettiği tutarda mutabakata varılır.

Hasarın gerçekleşmesi durumunda sigortalının eksper tayin etme hakkı mevcuttur. Sigorta hasar eksperlerinin isimleri ve adres bilgileri Hazine Müsteşarlığı’nın internet sayfasından alınabilir.

Tazminat Ödeme Kuralları Nelerdir?

Poliçede genel ve özel koşullar içersinde yer alan tazminat ödeme şartları belirtilmiştir. Tazminat esasları poliçe kapsamına dahil edilen teminatlar nedeniyle farklılıklar gösterebilir. Sigortalı tarafından gerekli bilgi ve belgelerin 30 gün içersinde sigortacıya ulaştırılması gerekir. Sigortacı elde ettiği bilgi ve belgeler doğrultusunda gerekli işlemleri yaparak tazminat işlemini en kısa sürede tamamlamakla yükümlüdür.

Kasko yaptırmak isteyen bir otomobil sahibi kasko sözleşmesini yaparken tüm maddeleri ve haklarının neler olduğunu okuması ve incelemesi gerekir. Bu sayede tazminatın gerekli olduğu durumda ne yapması gerektiğini bilecektir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında daha fazla bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.03.2022

Enez Sürücü Kursları - Enez Ehliyet Kursları

09.07.2021

2022 Hyundai Kona İnceleme

22.09.2021

Tek Başına Uzun Yolda Araç Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

29.03.2021

Motora Zarar Verebilecek Kötü Alışkanlıklar