Karbon Kanister Nedir? Arızası Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Karbon Kanister Nedir - Arızası Nasıl Anlaşılır?

Benzin uçucu ve buhar olma özelliğine sahip olan bir yakıt türüdür. Benzinin buharından meydana gelen hidrokarbonlar ise çevreye oldukça zararlıdır. Bunun içinde benzinli otomobillerde egzoz emisyon rakamları çok önemlidir.

Karbon Kanister Nedir?

Benzinli bir aracın deposunda buhar birikir, bu buharın toplanarak yanma odasına gönderilmesinden karbon kanister sorumludur. Emme manifolduna yakın bir konumda olan karbon kanister, bu buharı içerisinde bulundurduğu filtreden geçirerek atmosfere çıkmasını engeller. Aracın beyni olan ECU komut göndererek buharın yanma odasına iletilmesini sağlar.

Karbon Kanister Çalışma Sistemi Nasıldır?

Aracın motorunun çalıştırılmasıyla birlikte depoda birikmeye başlayan buhar basıncı artar. Basınç 0,3 bar olduğunda ECU’ya bir sinyal gönderilir ve ECU yanma odasının sıcaklığının artmasıyla buharın emme manifoldunda bulunan yola sinyal göndererek valfin açılmasını sağlar. Bu sayede fazla buhar yanma odasına gönderilir ve orada yakılır.

Otomobillerde bulunan yakıt depoları kapalı ve yalıtımlıdır. Doğal olarak yakıt tüketildiğinde ya da sıcaklık düştüğünde yakıt hacminde azalma meydana gelir. Azalan bu hacimle birlikte deponun içinde bir vakumlama meydana gelir ve dışarıdan hava girişi olmadığında depo içeriye doğru büzüşmeye ve kullanım şeklini kaybetmeye başlar. Bunun engellenmesi için karbon kanisterin içine iki yollu valf konulmuştur. Yani depodaki basınç belli bir değerin altına düştüğü zaman valf açılır ve tank içerisindeki basınç dengelenmiş olur.

Karbon Kanister Arızası Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz sistem içerisinde karbon kanister arıza yaparsa sürücü marşa bastığı zaman motor geç çalışabilir veya çalışmaz.

Araç düzgün çalışıyor olsa da stop ettiğinde bir süre daha çalışmaya devam edebilir. Bu nedenler karbon kanister’in arızalı olduğunu ve değişiminin yapılmasını gösteren durumlardır.

Karbon kanister görevini yapamazsa buharın egzoz ile atılması söz konusu olacaktır. Doğal olarak bu durumda aracın egzoz muayenesinden kalması anlamına gelir.

Egzoz Muayenesinden Geçemeyen Araç Ne Olur?

Egzoz muayenesinde 4 kez tekrarlama hakkı vardır. Sürücü bu 4 hakkında mutlaka egzozdaki sorunları çözdürmesi gerekir. Eğer 4’ünde de egzoz muayenesinden geçemezse sorunu giderene kadar aracın trafiğe çıkışı yasaktır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.10.2022

Elektrikli Otomobili Şarj Etmek Kaç Saat Sürer

05.02.2021

Çocuğun Ön Koltukta Oturmasının Cezası Ne Kadar? 2021

09.06.2023

Dozer Ehliyeti Hangi Sınıf? Dozer Ehliyeti Fiyatları

26.08.2020

EDS Nedir - EDS Cezaları Ne Kadardır